Chodzi o kampanię edukacyjno-informacyjną na łódzkich śmieciarkach, która ma uczulić na to, że w Polsce nadal, aż 5 mln ton artykułów spożywczych rocznie jest wyrzucanych do kosza, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, natomiast 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie.
Marnujesz żywność, to przyczyniasz się do zmian klimatu
Nie chodzi tylko o marnowane pieniądze, ale także o surowce i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Marnowane są bowiem woda, energia, pieniądze, paliwo i praca, które były użyte w łańcuchu od producenta do konsumenta, a to nie tylko generuje wielkie straty w portfelach, ale przyczynia się również do zmiany klimatu.
Przedstawiciele Banku Żywności w Łodzi i MPO podpowiadają jak ograniczyć marnowanie żywności w kilku punktach.
- Kupuj to czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów, kupuj częściej a mniej.
- Sprawdzaj daty na opakowaniu, (należy spożyć przed, należy spożyć do).
- Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie.
- Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.
- Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych i ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
- Nie ulegaj promocjom, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy, a także nierób zakupów z pustym żołądkiem.
Konkurs dla łodzian
W ramach promocji kampanii urzędnicy zachęcają mieszkańców do rozglądacie się na ulicach Łodzi za śmieciarkami, wyklejonymi grafiką dotyczącą marnowania żywności. Pierwsze 10 osób, które nadeśle do nas na adres: [email protected] selfie z takim pojazdem, otrzyma zestaw gadżetów ekologicznych.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?