W Łodzi uczą jak nie marnować jedzenia. Kampania Banku Żywności w Łodzi oraz MPO. Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
29 września obchodzimy jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Z tej okazji MPO Łódź oraz Bank Żywności w Łodzi nawiązały współpracę i prowadzą kampanię, która informuje o stratach żywności.Chodzi o kampanię edukacyjno-informacyjną na łódzkich śmieciarkach, która ma uczulić na to, że w Polsce nadal, aż 5 mln ton artykułów spożywczych rocznie jest wyrzucanych do kosza, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, natomiast 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie.Czytaj dalej
29 września obchodzimy jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Z tej okazji MPO Łódź oraz Bank Żywności w Łodzi nawiązały współpracę i prowadzą kampanię, która informuje o stratach żywności.Chodzi o kampanię edukacyjno-informacyjną na łódzkich śmieciarkach, która ma uczulić na to, że w Polsce nadal, aż 5 mln ton artykułów spożywczych rocznie jest wyrzucanych do kosza, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, natomiast 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie.Czytaj dalej Lodz.pl
29 września obchodzimy jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Z tej okazji MPO Łódź oraz Bank Żywności w Łodzi nawiązały współpracę i prowadzą kampanię, która informuje o stratach żywności.

Chodzi o kampanię edukacyjno-informacyjną na łódzkich śmieciarkach, która ma uczulić na to, że w Polsce nadal, aż 5 mln ton artykułów spożywczych rocznie jest wyrzucanych do kosza, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, natomiast 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie.

Marnujesz żywność, to przyczyniasz się do zmian klimatu

Nie chodzi tylko o marnowane pieniądze, ale także o surowce i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Marnowane są bowiem woda, energia, pieniądze, paliwo i praca, które były użyte w łańcuchu od producenta do konsumenta, a to nie tylko generuje wielkie straty w portfelach, ale przyczynia się również do zmiany klimatu.

Przedstawiciele Banku Żywności w Łodzi i MPO podpowiadają jak ograniczyć marnowanie żywności w kilku punktach.

  • Kupuj to czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów, kupuj częściej a mniej.
  • Sprawdzaj daty na opakowaniu, (należy spożyć przed, należy spożyć do).
  • Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie.
  • Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.
  • Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych i ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
  • Nie ulegaj promocjom, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy, a także nierób zakupów z pustym żołądkiem.

Konkurs dla łodzian

W ramach promocji kampanii urzędnicy zachęcają mieszkańców do rozglądacie się na ulicach Łodzi za śmieciarkami, wyklejonymi grafiką dotyczącą marnowania żywności. Pierwsze 10 osób, które nadeśle do nas na adres: [email protected] selfie z takim pojazdem, otrzyma zestaw gadżetów ekologicznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie