Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W okresie Bożego Narodzenia wyrzucamy najwięcej żywności

Alicja Zboińska
Okres Bożego Narodzenia to te dni w roku, gdy wyrzucamy najwięcej artykułów spożywczych
Okres Bożego Narodzenia to te dni w roku, gdy wyrzucamy najwięcej artykułów spożywczych Krzysztof Szymczak
Do suto zastawionych stołów zasiądziemy już za kilka dni. Nie wszystkie potrawy zostaną w całości zjedzone, część zawartości talerzy - jak co roku - powędruje do kosza na śmieci. Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi akcję, która ma zachęcić nas do niemarnowania jedzenia.

- Zasady są bardzo proste - mówi Berenika Zbiciak z Banku Żywności w Łodzi. - Trzeba kupić tylko taką ilość jedzenia, jaka jest nam potrzebna, a zakupy zaplanować wcześniej. Trzeba też tak robić zakupy, by kupione produkty móc wykorzystać do przygotowania innych potraw niż świąteczne.

Banki Żywności prowadzą też portal www.niemarnuje.pl. Można tu znaleźć konkretne porady, dotyczące m.in. przygotowania wigilijnej kolacji i świątecznego obiadu. A okres Bożego Narodzenia to te dni w roku, gdy wyrzucamy najwięcej artykułów spożywczych.

W przypadku Wigilii najlepiej przeznaczyć po 50 gramów każdej z dwunastu potraw na osobę. Większa ilość nie ma sensu, gdyż nikt nie będzie w stanie jej zjeść. Warto też uwzględnić kulinarny gust i przygotować mniejszą ilość potraw, które cieszą się mniejszym powodzeniem.

- Warto korzystać z przepisów podczas przygotowywania dań wigilijnych, by uniknąć marnowania żywności, zanim świąteczne dania trafią na stół - radzą eksperci niemarnuje.pl. - Przydadzą się pojemniki do żywności, by obdarować odjeżdżających gości smakołykami ze świątecznego stołu. Większość potraw można mrozić: pierogi z kapustą, kapustę z grzybami. Wykorzystuj pozostałe składniki do innych dań - podpowiada portal niemarnuje.pl.

Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce rocznie wyrzucamy 9 mln ton jedzenia. Pierwsze miejsce w tej niechlubnej kategorii należy do Wielkiej Brytanii, kolejne zajmują: Niemcy, Francja i Holandia. Polska uplasowała się na 5. miejscu.

Tegoroczne badania Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności pokazały, że do marnowania jedzenia przyznaje się już 35 proc. Polaków.

Z tegorocznych badań wynika też, że 62 proc. z nas wyrzuca pieczywo, 47 proc. owoce, a 46 proc. wędliny. Kolejne miejsca zajęły: warzywa (35 proc.), ziemniaki (21 proc.), jogurty (24 proc.), sery (16 proc.), mięso (10 proc.), mleko (9 proc.) i dania gotowe (6 proc.).

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki