W okresie przedświątecznym pomyślmy o pożytkach z ekologii

Redakcja
Świąteczne ozdoby w stylu eko wykonane z naturalnych materiałów
W okresie przedświątecznym, pełnym przygotowań, nie myślimy zwykle o tym, jaki jest wpływ naszych obyczajów na stan środowiska naturalnego. Przepychamy się w supermarketach, nader często kupując produkty, których i tak nie będziemy w stanie przejeść. W efekcie żywność się marnuje i powstają tony odpadów.

Wprawdzie zazwyczaj segregujemy - mniej lub bardziej starannie - nasze śmieci, ale w okresie przedświątecznym, gdy tyle jest jeszcze do zrobienia, skrupulatna segregacja odpadów jest ostatnią rzeczą, jaka przychodzi nam na myśl w tym zabieganiu. Tworzywa sztuczne lądują więc w pojemniku razem z obierkami, zaś fusy z herbaty mieszają się chusteczkami higienicznymi.

Wybierając choinkę, nie myślimy o tym, skąd pochodzi to nasze świąteczne drzewko: czy z legalnej plantacji, czy może zostało nielegalnie wycięte w pobliskim lesie? Jeśli mamy co do tego wątpliwości, powinniśmy przynajmniej zapytać sprzedawcę. Może jego odpowiedź będzie na tyle niejasna, że tylko zwiększy nasze wątpliwości i spowoduje, że odstąpimy od zakupu? Ale zwykle o nic nie pytamy - po co psuć sobie świąteczną atmosferę, a poza tym tak nam się przecież śpieszy...

Nie zawsze też zwracamy uwagę na to, w jakich warunkach trzymane są w sklepach i na bazarach żywe karpie, w jaki sposób przenosimy je do domu, czy niepotrzebnie nie cierpią.

Zastanówmy się - czy nie za dużo tych zaniechań? A może raz urządzić sobie święta w większej zgodzie z naturą, bez ubocznych konsekwencji, których wprawdzie nie widzimy, ale których się domyślamy? Mamy dla Was propozycję - święta ekologiczne, nie narażające na szwank środowiska. To wcale nie jest takie trudne!

Choinka

Aby dokonać odpowiedzialnego zakupu choinki, sprawdźmy, czy sprzedawca posiada świadectwo potwierdzające legalne pochodzenie drzewka. Jednym z nich jest certyfikat FSC, który informuje o tym, iż choinka pochodzi z miejsca, gdzie prowadzona jest zrównoważona gospodarka leśna.

Tym, którzy dysponują ogrodem lub działką, proponujemy zakup choinki w doniczce. Najpierw jednak sprawdźmy, czy jest dobrze ukorzeniona. Poznamy to przy próbie wyjęcia drzewka z donicy - jeśli ziemia od razu się osypuje, gdyż nie przytrzymują jej drobne korzonki, lepiej porzucić swój zamiar. Jeśli natomiast ziemia jest zwarta i przerośnięta korzonkami - mamy szansę na przedłużony żywot świątecznego drzewka.

Wstawmy choinkę do ciepłego domu jak najpóźniej, przed samą wigilią, wybierając miejsce z dala od kaloryfera, w pokoju o temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Podlewajmy ją umiarkowanie, aby podłoże w pojemniku było stale lekko wilgotne.

Pamiętajmy, że im dłużej przetrzymujemy drzewko w suchym i ciepłym mieszkaniu, tym większy będzie potem szok rośliny. Dlatego maksymalnie po tygodniu choinka powinna być wystawiona na balkon lub taras. Jeśli akurat nie ma mrozu, wystarczy zabezpieczyć przed mrozem donicę. W przypadku mroźnej pogody trzeba również zabezpieczyć część nadziemną, najlepiej włókniną. Tak ochroniona, podlewana jedynie w dni, w których temperatura jest na plusie, ma szansę na przetrwanie do wiosny, kiedy będzie można ją posadzić.

Jeśli nie mamy możliwości posadzenia drzewka, sprawdźmy, czy w okolicy nie odbywają się zbiórki choinek. Drzewka mogą na przykład zostać przekazane do kompostowni, gdzie przerobi się je na biomasę.

Prezenty pod choinkę

Oto kilka pomysłów na to, aby prezenty, które zakupimy, przyniosły radość przede wszystkim naszym bliskim, a nie sprzedawcom:
- po pierwsze, dobrze przemyślmy, co najbliżsi chcieliby dostać, co sprawi im radość i będzie przydatne. Jeśli nic nam nie przyjdzie do głowy, zrezygnujmy z niespodzianki i poprośmy ich o podpowiedź. Zróbmy listę prezentów, stawiając na jakość wyrobów,

- pamiętajmy, że zawsze warto kupić praktyczny podarek (np. do skonsumowania - kawę, kakao herbatę lub czekoladę), ale z ekologicznymi certyfikatami lub certyfikatami sprawiedliwego handlu, np. certyfikatem fairtrade. Gwarantują one, że uprawy roślin do produkcji tych towarów prowadzone były w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska i bez wyzysku pracowników,

- zwracajmy uwagę na jakość, trwałość, skład, certyfikaty i ekoznaki kupowanych przedmiotów. Szczególnie dotyczy to zabawek - przedmioty znajdujące się w zasięgu małych dzieci powinny być super bezpieczne,

- jeśli zdecydujemy się na kupno zabawki na baterie, przemyślmy, czy nie dokupić od razu akumulatorów i ładowarki - obdarowany nie będzie musiał płacić za kolejne zestawy baterii, zaś akumulatory mogą się też przydać do innych urządzeń.

Zakupy świątecznych przysmaków

Nie przesadzajmy z robieniem zapasów jedzenia. Święta Bożego Narodzenia to przecież tylko dwa dni; w dodatku często spędzamy je w domach naszych bliskich.

Jak najwcześniej zaplanujmy z rodziną świąteczne menu i zróbmy listę niezbędnych zakupów spożywczych. Nie czekajmy do ostatniej chwili - nie będziemy musieli tłoczyć się w kolejkach. Podczas kupowania sprawdzajmy etykiety: skład produktów oraz daty przydatności.

Trzymajmy się też kilku podstawowych zasad, które być może nie ułatwią nam zakupów, ale na pewno sprawią, że poczujemy większą satysfakcję z dokonanego wyboru:

- zwróćmy uwagę na to, w jakich warunkach trzymany i sprzedawany jest karp. Jeśli uznamy, że są to warunki nie do przyjęcia, wybierzmy inne stoisko lub inny sklep. Jeszcze lepiej, jeśli zwrócimy krytyczną uwagę sprzedawcy,

- kupujmy jaja od kur z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej - oznaczenia numerowe na jajkach powinny zaczynać się od cyfry 0 lub 1,

- starajmy się wybierać produkty lokalne i regionalne (nie obciążamy wtedy środowiska efektem transportu produktów),

- wybierajmy kawy, czekolady, wina i owoce południowe z certyfikatami sprawiedliwego handlu np. fairtrade - gwarantują one, że uprawy były prowadzone z przestrzeganiem praw człowieka i ochrony środowiska.

Wideo

Dodaj ogłoszenie