W Polsce zwyczaj jedzenia pizzy pojawił się dopiero w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, a we Włoszech do XIX w. była ona typową potrawą biedoty i chłopów.
SPRAWDŹ, GDZIE W ŁODZI MOŻNA ŚWIĘTOWAĆ MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY
W 1889 roku królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia) zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Smak pizzy uwiódł ją na tyle, że zatrudniła kucharza, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy tylko dla niej. Ponoć ulubioną pizzą Małgorzaty była nazwana później na jej cześć pizza Margherita W jej skład wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?