1/12
Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak...
fot. pixabay

Które warzywa i kiedy mogą nam zaszkodzić?

Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić.

Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>>

<center>
300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
</center>

2/12
Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w...
fot. pixabay

Pomidory, kukurydza i papryka, groch, fasola

Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w nadmiarze. Zawierają one bowiem lektyny, białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Lektyny niszczą warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym, która chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami. Lektyny mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do nieszczelności jelit, chorób autoimmunologicznych i nietolerancji pokarmowych. Leptyny w znacznej większości ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej.

3/12
Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie...
fot. pixabay

Brokuły, czosnek, fasolka szparagowa, chrzan, kapusta, kalafior, szparagim jarmuż, brukselka

Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie przetwarza siarki z żywności), nie powinny spożywać brokułów (na zdjęciu), czosnku, fasolki szparagowej, chrzanu, kapusty, kalafiora, brukselki, jarmużu czy szparagów. Te warzywa bogate są w siarkę, a jej nadmiar w organizmie zaburza prawidłowy stosunej magnezu do wapnia i obniża poziom serotoniny i dopaminy, powodując, że człowiek czuje się zmęczony, apatyczny i nieszczęśliwy.

4/12
Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te...
fot. pixabay

Szpinak, szczaw

Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te odpowiadają za osłabienie kości i zębów i sprzyjają się gromadzeniu kamieni w nerkach. Szpinaku i szczawiu nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami układu moczowego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najwyższe frekwencje w kwietniu. Znów wygrał Ruch i wyśrubował rekord

Najwyższe frekwencje w kwietniu. Znów wygrał Ruch i wyśrubował rekord

To wydarzy się w serialu "Zakazany owoc" na początku maja. Kim jest tajemnicza Julia?

To wydarzy się w serialu "Zakazany owoc" na początku maja. Kim jest tajemnicza Julia?

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Zobacz również

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Samochód używany. TOP 5 rodzinnych hatchbacków z największymi bagażnikami

Finalistki Miss Nastolatek Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2024 wyłonione. Zdjęcia

Finalistki Miss Nastolatek Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2024 wyłonione. Zdjęcia