5/6
Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem...
fot. pixabay.com

Dojrzewające kiełbaski

Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem jest zmielenie wybranego mięsa, może to być mieszanka np. karkówki, łopatki i słoniny. Mieszankę wraz z dodatkiem wybranych przypraw należy ciasno zbić w jelitowej osłonce i suszyć podobnie jak inne mięsa w przewiewnym miejscu. Nie potrzebne są sól i wzmacniacze.

6/6
Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych...
fot. pixabay.com

Wędzone wędliny

Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych wyrobów jest nie do podrobienia. Wybrane mięsa, np. szynki, schaby i karkówki na tydzień należy moczyć w solance z dodatkiem przypraw. Przy większych ilościach dobrze zrobić to w beczce. Gotowe kawałki, po wcześniejszym opłukaniu, powinny jeszcze jedną noc przeschnąć. Następnie owinięte w siatkę można wędzić dymem. Dobór drewna jest kwestią indywidualną. Proces wędzenia trwa kilka godzin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Polecamy

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja