Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Materiał informacyjny Dziennika Łódzkiego
Smaczne przepisy na wielkanocny stół od łódzkich producentów. W naszym zestawieniu znalazły się zarówno tradycyjne smaki wielkanocne (biała kiełbasa, żurek, szynka pieczona) jak i potrawy, których warto spróbować w tym roku (np. złota kaczka). Na świąteczny deser polecamy wiosenny tort owocowy, babówkę lub tradycyjną babkę cytrynową w wersji bezglutenowej.

Biała Surowa z Szynki Premium z Kawiksu – Królowa świątecznego stołu

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy z najbliższymi z dala od zgiełku codzienności. Chcemy być razem, cieszyć się swoją obecnością, dzielić tym co najlepsze. Staramy się, aby na naszym stole pojawiły się wyjątkowe pyszne potrawy.
Wszystko, czego potrzebujemy, aby wielkanocne dania urzekały smakiem i aromatem, znajdziemy w sklepach Kawiks.

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Bez wątpienia królową świątecznego stołu jest Biała Surowa z Szynki Premium z Kawiksu!
Wyjątkowa, bo przygotowana według oryginalnej receptury. Dobrze doprawiona majerankiem i czosnkiem. W składzie zawiera aż 90% mięsa z szynki.
Jest produktem, o którym marzy każdy świadomy konsument – bez fosforanów, przeciwutleniaczy, wzmacniaczy smaku, barwników, glutaminianu sodu, substancji konserwujących.
Oznaczona certyfikatem QAFP, który gwarantuje najwyższą jakość produktów.
Obowiązkowo na wielkanocnym śniadaniu musi znaleźć się jako pyszny dodatek do staropolskiego żurku.
Żurek i biała kiełbasa to para idealna. Smakuje zarówno dorosłym, jak i młodszym smakoszom.
Jednak pomysłów na podanie Białej Kiełbasy jest bez liku. Można podsmażyć ją na patelni z dużą ilością cebuli, przyrządzić na grillu lub zapiec w sosie chrzanowym. W każdej formie smakuje pysznie i zaspokoi głód nawet największego głodomora.
Spróbuj, a ta Wielkanoc będzie niezapomnianą ucztą w rodzinnym gronie!

Wiosenny tort owocowy

Maksimum szczęścia czyli budyń i ser w jednym wypieku to propozycja mleczarni WART-MILK. Naszym zdaniem Wiosenny tort owocowy prezentuje się smuuuukowicie!

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 30g kakao bez cukru
  • 90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110g cukru
  • 90ml oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 80ml wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka MU! 3,2%
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 90g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 200g masła Extra MU! w temperaturze pokojowej
  • 150g umytej, osuszonej borówki lub malin
  • około 70g kakaowych herbatników lub ciastek

Krem serowy:

Wierzch:

  • 300ml schłodzonej śmietanki MU! 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany
  • czekoladowe jajeczka do ozdoby

Krem budyniowy:
Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać borówki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników.

Krem serowy:
Galaretkę wsypać do miski i zalać ją 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Brzoskwinie osączyć i 5-6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń zostawić do dekoracji. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką (jeśli masa będzie bardzo rzadka odstawić ją na około 3 minuty w chłodne miejsce; masa będzie bardzo szybko tężeć). Krem serowy wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy i udekorować wierzch tortu. Odłożone brzoskwinie pokroić na paski i położyć na wierzchu tortu. Tort można udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Wielkanocny żur Dros

Firma DROS zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców od 1983 roku. Firmę wyróżnia tradycyjna produkcja na konserwantach naturalnych (cukier, sól, ocet) lub bez konserwantów, na przepisach (recepturach) wytwarzanych tradycyjnym, domowym sposobem.
Do produkcji przetworów wykorzystywane są warzywa, które pochodzą z gospodarstwa rolnego, należącego do właściciela firmy, a także od okolicznych rolników co daje gwarancję świeżości i najwyższej jakości.
W skład Żuru koncentratu DROS wchodzą: mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe.

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Składniki:

  • Żur Dros
  • 4 ziemniaki,
  • 3 plastry wędzonej szynki,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 4 jajka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz i sól,

Przepis:
Warzywa umyj, obierz ze skórki, ziemniaki pokrój na niewielkie kawałki.
Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy (oprócz majeranku). Całość gotuj 15-20 minut.
Dodaj kiełbasę i dalej gotuj około 20 minut.
Wyjmij marchewkę i seler.
Dodaj Żur Dros oraz pokrojoną w plasterki szynkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie ugotuj również jajka na twardo.
Pod koniec gotowania dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą.
Obierz jajka, pokój je na połówki lub ćwiartki. Wyjmij z zupy kiełbasę, pokój ją w plasterki.
Ułóż jajka i kiełbasę na talerzach, a następnie zalej gorącym żurkiem.
Więcej o tradycyjnych produktach bez konserwantów DROS TUTAJ
FB DROS

Złota kaczka

Przepis otrzymaliśmy od Restauracji Złota Kaczka z Nieborowa, która specjalizuje się w daniach z kaczki. W menu znajdziemy m.in rosół z kaczki dla smakoszy i poszukiwaczy nowych smaków, czernina - produkt regionalny, zrazy z piersi kaczki w sosie podgrzybkowym, gulasz z kaczych żołądków, smalec z kaczki z kawałkami mięsa, pierś z kaczki z z pomarańczą - na zimno, pieczone udko kaczki z gorącym jabłkiem i żurawiną, złota kaczka marynowana w miodzie, czosnku i imbirze, pierogi z kaczką podawane z cebulką.

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Warto więc wybrać się do Nieborowa (lokalizacja restauracji: vis a vis pałacu Radziwiłłów, ul. Legionów Polskich 2), aby spróbować tych pysznych potraw. Na wielkanocny obiad polecamy skorzystać z poniższego przepisu.

Produkty na 4 porcje

  • 4 udka z kaczki

marynata:

  • sos sojowy 8 łyżek
  • miód 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki, obrać i drobno pokroić
  • imbir kłącze o długości 5 cm, obrać i pokroić w małe kawałki około pół cm
  • woda 0,5 szklanki
  • sól 1 łyżeczka.

Udka umyć, składniki marynaty wymieszać i zalać udka. Zostawić w lodówce w marynacie na 24 godziny, obracając udka co kilka godzin.
Udka wyjąc z marynaty, włożyć do rękawa foliowego, piec w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia przeciąć folię, żeby udka się zrumieniły.
Kaczka będzie miała piękny złoty kolor.
Podawać z duszoną czerwoną kapustą albo buraczkami i ziemniakami.
Restauracja Złota Kaczka - www

Wielkanocna Babówka

Babówka - nie mylić z babką - to zawijaniec drożdżowy z kakao. Ciasto poleciła nam firma Suflidowo producent jaj „Żółte z Natury”, które pochodzą od niosek karmionych naturalną kompozycją ziaren. Dzięki temu produkt jest zdrowy, pozbawiony chemii, antybiotyków, GMO i sztucznych barwników.

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka żółteZnatury
  • 250 ml mleka
  • 1 kopiata łyżka masła (masło należy rozpuścić)

Nadzienie:

  • 100-150 g kakao
  • cukier trzcinowy do posypania kakao

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 6 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka* żółteZnatury i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki zimnego masła, startego na dużych oczkach i posypać cukrem trzcinowym.
Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
*jajka można uprzednio roztrzepać z 2-3 łyżkami cukru na puszystą masę w takiej konsystencji dodać do mąki

Więcej o produktach żółteZnatury jaja z Suflidowa TUTAJ
FB Żółte z Natury

Pieczona szynka wieprzowa bez dodatku E i bez środków peklujących!

Szynka pieczona to jedno z najpopularniejszych mięs na świąteczny stół. Smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno pokrojona w plastry. Ten przepis otrzymaliśmy od firmy Nowpol ze Zduńskiej Woli, która prowadzi sklep Pieprz i Sól specjalizujący się w zdrowej żywności, przyprawach oraz akcesoriach masarskich i serowarskich (FB https://www.facebook.com/nowpolpieprzisol/)

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Zakupy:

  • Szynka wieprzowa (1 – 1,5 kg)
  • 3 – 4 łyżki soli kamiennej
  • Przegotowana woda (najlepiej gorąca)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny cały
  • Pieprz czarny mielony
  • Jalapeno mix (Rafex)
  • 8 ząbków czosnku
  • Szczypta papryki słodkiej
  • 3 strąki chilli
  • Czubryca zielona
  • Przyprawa do mięs extra (RolTim)
  • Marynata klasyczna (Prymat) bądź Marynata staropolska (Rafex)
  • Termometr jednorazowy 165L

Zalewa:
Przygotuj sól, 8 liści laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczkę pieprz ziarnistego i 1 pieprzu mielonego, 2 łyżeczki mixu jalapeno, 8 ząbków czosnku (pokrojonego w większą kostkę), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 3 strąki chilli (przekrojone na pół lub na 3).
Przygotowane przyprawy wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą, mieszaj do momentu rozpuszczenia się soli i odstaw do wystygnięcia.
Kiedy woda wystygnie możesz włożyć szynkę do zalewy (musi być jej tyle, by cała szynka byłą przykryta). Warto ją trochę pougniatać, by lepiej ‘przeszła’ przyprawami.
Przykryj garnek pokrywką i odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 2 – 3 dni. Pamiętaj, by co najmniej raz dziennie szynkę obrócić i pougniatać. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczna i co najważniejsze soczysta.
Pieczenie:
Nagrzej piekarnik do 200oC, najlepiej z termoobiegiem.
Wyjmij szynkę z zalewy, ale zalewy nie wylewaj - jeszcze się przyda. W moździerzu bądź miseczce wymieszaj czubrycę zieloną, przyprawę do mięs extra oraz szczyptę marynaty klasycznej. Dokładnie natrzyj mięso wymieszanymi przyprawami.
Włóż szynkę w siatkę i posyp odrobiną pozostałej mieszanki przypraw.
Przygotowaną szynkę włóż do naczynia żaroodpornego i wlej zalewę, w której marynowała się szynka (zalewa nie powinna przykrywać szynki, najlepiej wlać tylko ‘do połowy’ tak, by tylko dół szynki był zanurzony).
Wbij termometr, najlepiej na środku szynki, tak byśmy mieli pewność, że będzie idealnie dopieczona nawet w jej najgrubszym miejscu.
Wstaw naczynie do piekarnika.
Podczas pieczenia podlewaj wystającą cześć szynki zalewą, w której się piecze. Sprawi to, że osiągniesz idealną soczystość mięsa.
W momencie wybicia kolorowej części termometru w górę, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim szynkę przez około 10 minut.
I gotowe. Smacznego!

Babka bezglutenowa cytrynowa z majonezem i rozmarynem

Wielkanocne babki to tradycja. Ta jest jednak niezwykła - charakteryzuje ją niepowtarzalny smak i aromat świeżych ziół rozmarynu. Autorką przepisu jest blogerka bezglutenowa Lady Hashi.

Wielkanoc po łódzku czyli świąteczne przepisy z lokalnych produktów

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120g ksylitolu lub cukru
  • 150g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżki masła DOBRE OSM Radomsko do wysmarowana formy
  • 4 łodygi rozmaryny- oberwać same listki i posiekać

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ksylitol lub cukier i ubijamy do szklistego koloru białek. Następnie dodajemy po kolei żółtka ciągle ubijając na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do białek, majonez i sok z wyciśniętej 1 cytryny oraz startą z niej skórkę (cytrynę dobrze wcześniej umyć należy i zetrzeć na tarce skórkę). Na koniec dodajemy listki rozmarynu i mieszamy.
Formę do babki należy wysmarować masłem, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wylewamy do foremki ciasto i pieczemy 40 minut ( do suchego patyczka).
Po wystudzeniu dekorujemy przyrządzonym lukrem.

Produkty można kupić w sieci sklepów zakładowych OSM w Radomsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki