Wielkie Święto Pizzy w Łodzi po raz drugi. Wyjątkowy tydzień w łódzkich pizzeriach

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
W ten piątek rozpoczęła się druga edycja Wielkiego Święta Pizzy w Łodzi. Do 18 lutego w niemal 50 restauracjach będzie można spróbować pizze, których na co dzień nie ma w menu. W 18 lokalach pizzę będzie można zjeść na miejscu, natomiast pozostałe dostarczą potrawę do domu, a zrobią to za pośrednictwem serwisu pizzaportal.pl.

Na pizzę do swojej siedziby zapraszają następujące restauracje: Bawełna, Browar Księży Młyn, DaVella, Essenza Italiana, Farina Bianco, Francesca, Heksagon, In Centro, Mare e Monti, Otwarte Drzwi, Peperoncini, Pizzatruck Garage. Listę zamykają takie lokale jak: Pizzeria Toskania, Porcja, Spółdzielnia, Tari Bari, Tawerne Pape Verde, Vapiano.

Za pośrednictwem strony pizzaportal.pl można zamówić pizzę z sześciu lokali Biesiadowa, czterech oddziałów Pizzerii Trattorii Presto, DaVelli, Pizzerii 666, Finestra, Ranczo, Hot Devil Pizza, Benetto Dąbrowa. Na taką formę zdecydowano się także w restauracjach: Pełen Brzuszek (trzy oddziały), Impuls, Grande Pizza, Solo Pizza, Fiero (sześć lokali) i Vapiano.

Szefowie kuchni przygotują pizze z nietypowymi składnikami: włoską rzepą brokułową, stekiem z rostbefu, mango, sosem dyniowym, białą kapustą, humusem. Będzie też można zjeść pizzę wegańską i bezglutenową.

Nie zapomniano o amatorach słodyczy: można będzie spróbować słodką pizzę z nutellą, bananami, sosem truskawkowym i M&Ms. W Tari Bari będzie można zjeść pizzę w wersji z prosciutto crudo oraz morską bez sera, a jej pełny skład jest niespodzianką. W Essenza Italianie do każdej pizzy goście otrzymają deser: sycylijskie cannolo.

Imprezie towarzyszą dodatkowe wydarzenia. W studiu kulinarnym Book&Cook odbędą się rodzinne warsztaty wypieku pizzy. Zaplanowano je na niedzielę 11 lutego. Cztery dni później natomiast w szkole kulinarnej Ashanti odbędą się warsztaty przeznaczone dla pizzermanów. W ich ramach zaprezentowane zostaną tradycyjne techniki przygotowywania ciasta i wypieku włoskich placów.

Te lokale, z których pizze będzie można zamówić przez internet, wezmą udział w plebiscycie. Pizzaportal.pl nagrodzi ten lokal, którego festiwalowa propozycja będzie najczęściej zamawiana przez internet. Nagroda to pakiet promocyjno-reklamowy o wartości 15 tys. zł - reklama w internecie i lokalnej prasie oraz vouchery do wykorzystania na stronie pizzaportal.pl.

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
R.W

Pizze mają tylko "średnie", czyli małe. Ciasto dobre ale spalone, odrobina mało składników. Żenada.

o
obywatel

nie zgadzam się dostałem na Kossaka składniki ale po tym przeczyściło mnie chyba nie myjemy rączek polecam lokal dobry na czyszczenie żołądka

ż
żarłok

da grasso na Kossaka samo ciasto za 30 złotych już myślałem że w tych czasach nie oszukują ODRADZAM

Dodaj ogłoszenie