1/12
Świąteczna kolacja to mnogość potraw, których nie jemy...
fot. dolgachov/Getty Images

Te składniki tradycyjnych wigilijnych dań są najzdrowsze!

Świąteczna kolacja to mnogość potraw, których nie jemy często na co dzień. A szkoda, bo można znaleźć wśród nich prawdziwe odżywcze gwiazdy!

Sprawdź, które tradycyjne składniki dań wigilijnych są najzdrowsze. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Ryby

Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć najbardziej klasycznym gatunkiem jest karp, nie oferuje wielu cennych związków odżywczych – oczywiście poza białkiem, witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi. Ale tych dostarczają wszystkie ryby.

Na świątecznym stole można zwykle znaleźć dużo lepsze opcje. To wszelkiej postaci śledzie i łosoś – a także ryby rzadziej jadane w Święta, choć wartościowe, jak makrela, tuńczyk, sardynka czy sardela. Zaletą tłustych ryb morskich jest zawartość nie tylko jodu, ale też kwasów omega-3 w najlepszej postaci, czyli DHA i EPA. Aby organizm otrzymywał ich dość, polecane ryby należy jeść 1-2 razy w tygodniu.

Polecamy poradnik: Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta

3/12
Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z...
fot. joannawnuk/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Kapusta

Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z długo gotowanej kiszonej kapusty, do której niektórzy dodają też tej świeżej. W swojej zwyczajowej postaci jest to bigos postny, czyli bezmięsny, a przez to znacznie lżejszy i zdrowszy.

Najbardziej wartościowa jest sama baza potrawy, kiszonki obfitują bowiem w kwas mlekowy i inne korzystne związki powstające w trakcie fermentacji. Wywołujące ją bakterie mlekowe wspomagają organizm nawet w postaci nieaktywnej, czyli po długim duszeniu. Dzięki niemu kapusta jest łatwiej strawna, a dodatek grzybów, suszonych śliwek i innych naturalnych dodatków wzbogaca danie w antyoksydanty. Jest ono też cennym źródłem związków mineralnych, ale pod warunkiem, że kiszonej kapusty przed gotowaniem nie odciska się z soku, a tym bardziej nie płucze. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna lub słona, uratuje ją właśnie świeża kapusta. Albo dodatek mało posolonego grochu, z którym się ją jada – danie zyskuje wtedy cenne białko i inne roślinne związki.

4/12
Nawet jeśli ktoś nie jada na Wigilię barszczu z uszkami czy...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Buraki

Nawet jeśli ktoś nie jada na Wigilię barszczu z uszkami czy krokietami, często sięga po jego postać do picia. Wywar z buraków ma w sobie to, co w tym warzywie najważniejsze, czyli barwne antyoksydanty, związki pobudzające trawienie, regenerujące wątrobę, przeciwnowotworowe oraz mineralne. A jeśli przyrządzamy zupę na bazie zakwasu buraczanego czy soku z kiszonych buraków, zawiera jeszcze więcej przeciwzapalnych związków.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Drzwi otwarte w AKS SMS Łódź. Fajnie jest być Czarną Panterą. Zdjęcia

Drzwi otwarte w AKS SMS Łódź. Fajnie jest być Czarną Panterą. Zdjęcia

DOZ Maraton Łódź już za tydzień. Będzie gorący doping

DOZ Maraton Łódź już za tydzień. Będzie gorący doping

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Zobacz również

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?