Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia u łódzkich strażaków. Ratownicy przygotowali karpia, łazanki i kapustę z grochem ZDJĘCIA

Lila Sayed
Lila Sayed
Dwa 4-kilogramowe karpie, 30-litrowy gar barszczu czerwonego i niemniejszy kapusty z grochem - to tylko część potraw, które na wigilijną służbę przygotowali strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 10 PSP w Łodzi. Tego wyjątkowego dnia nad bezpieczeństwem mieszkańców Bałut czuwało 11 ratowników.

- Łazanki, pierogi, trzy rodzaje śledzi, sałatka jarzynowa, ciasteczka z napisem PSP, piernik, ciasto czekoladowe, keks... - wylicza kpt. Marcin Nowak, dowódca zmiany, która 24 grudnia o godz. 8 rozpoczęła całodobową służbę. - Jak dobrze policzyłem wyszło 14 albo 15 potraw - podsumowuje.

Rzeczywiście stół rozstawiony w stołówce remizy przy ul. Pojezierskiej wypełniony był po brzegi. Honorowe miejsce zajął opłatek, którym strażacy się podzielili przed rozpoczęciem wieczerzy. Nie zabrakło życzeń świątecznych i noworocznych. Zanim jednak potrawy znalazły się na wigilijnym stole, sporo działo się w kuchni...

- To moja szósta wigilia w pracy - mówi Piotr Witkowski, strażak z 17-letnim stażem, który pomagał kolegom smażyć karpia - Na szczęście ten dzień jest spokojniejszy niż choćby nowy rok... Pan Piotr na wspólną wigilię przygotował kocioł barszczu czerwonego, który wraz z uszkami zaserwowany został w pierwszej kolejności. Później łódzcy pożarnicy zajadali się pierogami, karpiem, śledziem i ciastami.

Wszystkie potrawy strażacy przygotowali na własny koszt, tylko czasami z pomocą...żon.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wigilia u łódzkich strażaków. Ratownicy przygotowali karpia, łazanki i kapustę z grochem ZDJĘCIA - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki