Selen , magnez oraz witaminy z grupy B - tych składników nie powinno zabraknąć w wiosennej diecie. Ich niedobór może prowadzić do narastającego zmęczenia oraz pogorszenia samopoczucia.
Selen
Niedobór selenu wynikający ze złej diety może prowadzić m.in. do osłabienia odporności, zwyrodnienia wielu narządów i tkanek oraz rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także depresji.
Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, rybach (głównie tuńczyk i łosoś), jajach oraz nasionach słonecznika.
Magnez
Magnez wskazywany jest jako jeden z najbardziej niedoborowych makroelementów w diecie człowieka. Odpowiada za budowę kości, zębów, aktywności enzymów, przemianę wapnia oraz funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobory mogą przyczyniać się do osłabienia oraz szybszego męczenia się . Najwięcej magnezu znajdziemy w razowych produktach zbożowych, grubych kaszach, roślinach strączkowych, orzechach oraz zielonych warzywach a także w kakao, bananach, migdałach i daktylach.
Witamina B6
Witamina B6 bierze udział w wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesach m.in. syntezie białek, produkcji hormonów i enzymów a także hemoglobiny i serotoniny. Niedobór objawia się nerwowością, zmęczeniem, może przyczynić się również do rozwoju depresji. Jednym z jej najbogatszych źródeł tej witaminy jest kasza gryczana. Bogate w witaminę B6 są również mięsa (indyk, kurczak, wieprzowina)a także nasiona roślin strączkowych, orzechy, kiełki pszenicy oraz otręby.