Witamina B9
Znana jako kwas foliowy. To niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie . Odgrywa nie tylko ważną rolę w okresie ciąży na rozwoju płodu, ale również w całym dorosłym życiu człowieka. Wspomaga bowiem układ nerwowy oraz pokarmowy. Jest niezbędny . Kwas do prawidłowego tworzenia się czerwonych krwinek. Znajdziemy go jedząc zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, natka pietruszki oraz jarmuż. Doskonałym jego źródłem są także brokuły, rośliny strączkowe a także jaja, mięso oraz ser z niebieską pleśnią . Trzeba jednak pamiętać, że kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, warto zatem warzywa obfitujące w wit. B9 spożywać w formie surowej.
Witamina B12
Wpływa na pracę całego organizmu, a zwłaszcza układu krwionośnego i nerwowego. Bierze aktywny udział w produkcji czerwonych ciałek krwi oraz przeciwdziała anemii.
Witaminę B12 znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych: w mięsie, rybach, jajach, mleku, wędlinach. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny pomyśleć o dodatkowej suplementacji tą witaminą.