Jadalne chwasty na wiosnę. Te dzikie rośliny jedz jak warzywa, są od nich znacznie cenniejsze
Sięgnij po chwast-food, by wzbogacić wiosenną dietę w witaminy. Delikatne młode rośliny mają więcej smaku i cennych składników niż warzywa uprawne. Oto najbardziej polecane gatunki.
Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.
Jadalne chwasty na wiosnę. Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) ma jadalne listki o ciekawym, dość intensywnym i gorzkim smaku. Mają też jednak smakowite nuty i są używane jako przyprawa do dań z mięsem, jajkami, warzywami i ziemniakami, w tym zup i sosów. Roślinę można zbierać przed kwitnieniem oraz w jego trakcie.
Jadalne chwasty na wiosnę. Mniszek lekarski
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to roślina, której wszystkie części są jadalne. Najczęściej zbiera się młode listki przed kwitnieniem rośliny do spożycia na surowo, bo po podgrzaniu zyskują więcej goryczy. Wśród roślin gorzkich, które są szczególnie korzystne dla wątroby, pokrzywa należy do tych łagodniejszych. Warto poszatkować je i dodać do sałatki czy białego sera.