Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel? Syrop z cebuli na przeziębienie! Właściwości zdrowotne cebuli 18.02.2024

Katarzyna Bil
Katarzyna Bil
Przepis na syrop z cebuli
Przepis na syrop z cebuli pixabay.com
Cebula znana jest od wieków ze swoich właściwości leczniczych. Cebula jest nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale też źródłem witamin i minerałów. Sprawdź, jak zrobić syrop z cebuli, który jest doskonały na kaszel i przeziębienie.

Spis treści

Cebula - właściwości zdrowotne i odżywcze

Cebula znana jest w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Poza tym wykorzystywana jest też jako środek leczniczy. Medycyna ludowa mówi, że cebula była wykorzystywana między innymi na bóle reumatyczne, problemy trawienne i przede wszystkim na przeziębienie.

Cebula jest bogata w:

Oznacza to więc, że cebula ma minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu i działa na różne infekcje i choroby. Co ciekawe naukowcy odkryli, że cebula może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Na jakie schorzenia działa cebula?

Cebula ma działanie rozrzedzające krew. Dzięki temu może skutecznie zapobiegać zakrzepom. Dzięki dużej zawartości potasu obniża ciśnienie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Cebula jest też dobra na problemy trawienne i przeciwdziała zaparciom.

Zobacz, jak zrobić syrop na przeziębienie z cebuli - prosty przepis.

Syrop z cebuli na kaszel

Wykonanie syropu z cebuli jest dziecinnie proste. To receptura pochodząca od naszych babć, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. Syrop z cebuli ma działać przeciwko przeziębieniu, pomagając pozbyć się objawów choroby, gdy tylko się pojawią. Syrop z cebuli jest dobry na oczyszczenie dróg oddechowych i odksztuszanie wydzieliny. Lekarze zalecają syrop z cebuli szczególnie dla dzieci.

Przepis na syrop z cebuli

Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy tylko dwóch składników, które każdy ma w domu. Są to cebula i cukier.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i umieszczamy w naczyniu. Całość zasypujemy cukrem i mieszamy. Tak przygotowaną miksturę przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin. Gdy cebula puści soki syrop jest gotowy do podania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki