1/19
Grzyby jadalne są nie tylko smaczne. Chronią też m.in. przed...
fot. Vaivirga/Getty Images

Te grzyby są najzdrowsze! Stymulują odporność, poprawiają metabolizm i są antynowotworowe!

Grzyby jadalne są nie tylko smaczne. Chronią też m.in. przed chorobami metabolicznymi i rakiem! Zobacz w galerii 15 najzdrowszych gatunków grzybów i poznaj ich cenne właściwości.

2/19
Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius),...
fot. Ekaterina Kondratova/123RF

Kurka

Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius), to ceniony grzyb leśny – powodem jest nie tylko jej smak, ale też fakt, że w porównaniu do innych grzybów zdecydowanie trudniej pomylić ją z gatunkami trującymi.

Oprócz antyoksydantów typowych dla grzybów kurki zapewniają też pokaźne ilości karotenów, głównie w postaci beta- i gamma-karotenu, a także spokrewnioną z nimi kantaksantynę. Zawartość tych związków może wynosić nawet 1000-7600 mcg w 100 g (w porównaniu z bogatą w karoten marchewką, która zawiera go w ilości ok. 8285 mcg, to całkiem sporo).

W badaniach kurki działały przeciwzapalnie, zwalczając bakterie Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, wspomagając gojenie ran, jak również chroniąc organizm przed skutkami niedotlenienia.

3/19
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

4/19
Borowik szlachetny, czyli prawdziwek (Boletus edulis), to...
fot. Yulia_P/pixabay.com

Borowik

Borowik szlachetny, czyli prawdziwek (Boletus edulis), to nie tylko jeden z najsmaczniejszych grzybów leśnych naszej strefy klimatycznej, ale też gatunek najbogatszy w przeciwutleniacze. W borowiku to głównie związki zawierające siarkę, takie jak glutation i ergotioneina, które chronią szczególnie komórki nerwowe. W krajach europejskich o wysokim spożyciu grzybów liczba osób cierpiących z powodu demencji jest niższa niż tam, gdzie się ich nie jada.

Prawdziwek zawiera też stosunkowo dużo witaminy D2, która powstaje z prekursora w postaci ergosterolu pod wpływem promieni ultrafioletowych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Zobacz również

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

NOWE
Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii