2/17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius),...
fot. Ekaterina Kondratova/123RF

Kurka

Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius), to ceniony grzyb leśny – powodem jest nie tylko jej smak, ale też fakt, że w porównaniu do innych grzybów zdecydowanie trudniej pomylić ją z gatunkami trującymi.

Oprócz antyoksydantów typowych dla grzybów kurki zapewniają też pokaźne ilości karotenów, głównie w postaci beta- i gamma-karotenu, a także spokrewnioną z nimi kantaksantynę. Zawartość tych związków może wynosić nawet 1000-7600 mcg w 100 g (w porównaniu z bogatą w karoten marchewką, która zawiera go w ilości ok. 8285 mcg, to całkiem sporo).

W badaniach kurki działały przeciwzapalnie, zwalczając bakterie Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, wspomagając gojenie ran, jak również chroniąc organizm przed skutkami niedotlenienia.

Zobacz również

Paszporty "Polityki" 2021. Katarzyna Nosowska z wyjątkową nagrodą specjalną!

Paszporty "Polityki" 2021. Katarzyna Nosowska z wyjątkową nagrodą specjalną!

Nie żyje piosenkarka, która specjalnie zakaziła się koronawirusem

Nie żyje piosenkarka, która specjalnie zakaziła się koronawirusem

Polecamy

Szwecja. Rekordowy przyrost zakażeń koronawirusem

Szwecja. Rekordowy przyrost zakażeń koronawirusem

Trzecioligowe rezerwy ŁKS przegrały ze Zniczem Pruszków

Trzecioligowe rezerwy ŁKS przegrały ze Zniczem Pruszków

Polacy będą się szarpać o każdy punkt. Na początek z Norwegami

Polacy będą się szarpać o każdy punkt. Na początek z Norwegami

Dodaj ogłoszenie