1/5
Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Łodzi zapowiedział wzmożenie...
fot. ARKADIUSZ DEMBINSKI

Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Łodzi zapowiedział wzmożenie kontroli w rzeźniach w naszym regionie.

2/5
Wzmożone działania powiatowych weterynarzy mają zapobiec...
fot. Arkadiusz Dembinski

Wzmożone działania powiatowych weterynarzy mają zapobiec ubijaniu chorych zwierząt, które ostatecznie mogą trafić na nasz talerz. Proceder ten ujrzał światło dzienne dzięki reporterowi „Superwizjera”, który zatrudnił się w jednej z mazowieckich ubojni i nagrał proces przygotowania do przetworzenia mięsa pochodzącego od chorych krów. Materiał wywołał ogromne poruszenie i zwiększył zainteresowanie miejscami, w których ubijane są świnie i bydło.

Łódzkie jest w czołówce regionów pod względem liczby zarejestrowanych ubojni zarówno bydła, jak i trzody chlewnej. Miejsc, do których trafiają krowy jest 59, a rzeźni świń jeszcze więcej. Lekarze weterynarii, którzy takie miejsca kontrolują, zaczynają od sprawdzania dokumentacji prowadzonej działalności, by zweryfikować, jakie zwierzęta trafiały do rzeźni.


CZYTAJ DALEJ >>>>

3/5
- Do rzeźni nie ma prawa trafić chore zwierzę - mówi dr Ewa...
fot. Janusz Romaniszyn

- Do rzeźni nie ma prawa trafić chore zwierzę - mówi dr Ewa Lech, zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii w Łodzi. - Jeśli rolnik ma chorą sztukę, powinien wezwać weterynarza, by to on ocenił jej stan i dalsze postępowanie. Rolnik może odesłać taką sztukę do rzeźni, ale tylko wtedy, gdy ma ona zdrowe tkanki i musi być ubita z konieczności. To przypadki, kiedy sztuka doznała np. porażenia po porodzie czy ma tzw. zaleganie, kiedy nie podaje się jej leków wpływających na mięso, a wiadomo, że w takiej sytuacji krowa nie wstanie. Potrzebne jest jednak do tego zaświadczenie od lekarza weterynarii i badanie poubojowe, które oceni zdatność mięsa. Właściciel ubojni ma z kolei obowiązek powiadomić inspekcję albo lekarza weterynarii, że w danym dniu będzie ubój. Jeśli ktoś chce oszukać, to oczywiście będzie to robił w nocy i dogadywał się z osobami, które zwożą sztuki.

Dlatego inspektorzy i lekarze będą sprawdzać także ogłoszenia o skupie „niepełnowartościowego” bydła, bo takie cały czas pojawiają się w gazetach i internecie. - To nie jest pierwszy raz. Wielokrotnie wcześniej takie ogłoszenia były sprawdzane. Będziemy współpracować z policją, by dotrzeć do osób, które tym się zajmują - dodaje Ewa Lech.

4/5
22.10.2007 poznan. zaklady miesne duda. mieso, swinie, uboj...
fot. Fot. Janusz Romaniszyn / Polskapresse

343977.jpg

22.10.2007 poznan. zaklady miesne duda. mieso, swinie, uboj glos wielkopolski fot. janusz romaniszyn / polskapresse

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Zobacz również

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!