Emilia-Romania
CC BY-SA 3.0
Zarówno miłośnicy leniuchowania, jak i aktywnego wypoczynku znajdą tam coś dla siebie - region ten bowiem słynie z uzdrowisk, term i... szlaków rowerowych. Jako, że część regionu stanowi Bolonia, warto spróbować tam oczywiście słynnych makaronów, w Rimini natomiast - piadiny.
Friuli-Wenecja Julijska
CC BY-SA 4.0
Położony w Alpach Wschodnich region słynie z upraw winorośli i tytoniu. Podróżując po tych malowniczych terenach wręcz trzeba spróbować tamtejszego wina, zupy jota przygotowywanej z fasoli i boczku oraz pinzy, czyli ciasta drożdżowego.
Kalabria
CC BY-SA 3.0
Choć to jeden z najbiedniejszych regionów Włoch, drzemie w nim wielki potencjał - również dzięki tamtejszej kuchni. Jednymi z najpopularniejszych składników są czerwona cebula z Tropei (powstaje z niej dżem!), oliwki, bakłażany, karczochy czy cytrusy. Kalabria graniczy z Basilicatą i Sycylią.
Kampania
CC BY-SA 4.0
Graniczący z Lacjum, Molise, Apulią i Basilicatą region to kraina pięknych krajobrazów, tytoniu, winorośli, pomidorów, orzechów i oliwek. Specjałów wprost trzeba spróbować podczas wycieczki - do pysznych pomidorów można dodać mozarellę i otrzymać regionalny przysmak, tak kochany na całym świecie. O czym mowa? Oczywiście o sałatce Caprese.