RAMEN FESTIVAL
Festiwal najsławniejszej japońskiej zupy z kolejną edycją w Łodzi!
Przez 10 dni, od 5 do 14 listopada będziemy rozgrzewać się nad misami pysznego ramenu w łódzkich restauracjach.
Szefowie kuchni przygotują na to wydarzenie popisowe dania w wersji mięsnej, rybnej i wegańskiej, jakich na co dzień nie znajdziecie w ich menu.
TERMIN:
5-14 listopada
MIEJSCE:
Lista restauracji dostępna na stronie internetowej wydarzenia
Klimakterium... i już
"Klimakterium... i już" to znana w całej Polsce sztuka teatralna.
Spektakl łączy elementy kabaretu, musicalu i farsy, w którym cztery przyjaciółki świetnie się bawią. W sposób niezwykle dowcipny rozprawiają na tematy powszechnie uważane za wstydliwe, trudnie i prawie tabu. Udowadniają, że najlepszym lekarstwem jest po prostu poczucie humoru.
Ich perypetie wzruszają publiczność do łez, a jednoczenie bawią, bo są przesycone dowcipem w najlepszym wydaniu. Niewątpliwą siłą spektaklu są znane osobowości aktorskie oraz przeboje takie jak: "Kuba, wyspa jak wulkan gorąca", "Kolorowe jarmarki", "Być kobietą".
TERMIN:
24.10.2021 (niedziela) godz. 15:00
MIEJSCE:
Łódź, ul.Północna 47/51 (Teatr Muzyczny)
ABBA ORKIESTROWO
To rozbudowane aranżacyjnie, dynamiczne widowisko, które ma na celu przypomnienie piosenek legendarnego zespołu, z szacunkiem dla ponadczasowych melodii, ale jednocześnie ze świeżym podejściem do aranżacji.
Na scenie zobaczymy ponad 20 muzyków, za całość odpowiada Wojciech Zieliński, kompozytor, aranżer, kierownik muzyczny, dyrygent, który niedawno opracował muzykę i koncertuje z projektem Doda Symfonicznie, a teraz postanowił przypomnieć słuchaczom dziedzictwo swojej ukochanej ABBY.
TERMIN:
6 listopada (sobota) 19:00
MIEJSCE:
Filharmonia Łódzka
FESTIWAL PIEROGÓW ŚWIATA
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także w Łodzi!
Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
Będziecie mieli okazję spróbować pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Będzie w czym wybierać!
TERMIN:
6-7 listopada (sobota-niedziela)
MIEJSCE:
Piotrkowska 217