1/16
TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego....
fot. Fot. Monika Marmuźniak

TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/16
Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi...
fot. Fot. Monika Marmuźniak

Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
70 g prawdziwego miodu
2 jajka
szczypta cynamonu

Składniki na masę
1 litr mleka
10 łyżek kaszy manny
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo
garść orzechów do dekoracji
słoik powideł śliwkowych lub porzeczkowych

Wykonanie
Ciasto. W pierwszej kolejności zimne masło posiekać z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie dodać miód i jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odłożyć je na minimum pół godziny do lodówki.

Masa. Grysik wraz z mlekiem zagotować i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłożyć do ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubić miękkie masło wraz z cukrem pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie już puszyste zacząć dodawać po łyżce przestygniętej, ugotowanej kaszę. Gotowy krem odłożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części i każdą z nich rozwałkować do wymiarów blaszki (czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15 minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo posmarować jedną z części kremu i delikatnie ułożyć na nim kolejny blat. Ten z kolei posmarować gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przełożyć następnym blatem. Jego wierzch posmarować całym kremem i obsypać posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłożyć na noc w chłodne miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i jedzenie.
Przepis Moniki Marmuźniak

3/16
Ciasto „Pychotka”...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto „Pychotka”

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny (25 dag)
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła

Dodatkowo
słoik dżemu lub konfitury (u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia)
garść orzechów włoskich

Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wyłożyć nim spody dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia, aby łatwo było po upieczeniu wyciągnąć ciasto w całości i nie zniszczyć bezy). Surowe ciasto w formach wysmarować cienką warstwą dżemu.
Białka ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i zmiksować razem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z białek podzielić na połowę i wyłożyć ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy pokroić i posypać jedno z ciast, to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec ciasta 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsunąć ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
W międzyczasie ugotować szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do wrzącego mleka i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać do budyniu i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masą przełożyć ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.
Przepis Agnieszki Sznajder

4/16
Puszysty sernik z bezą i rosą...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Puszysty sernik z bezą i rosą

Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:
mąka – 1 szklanka
cukier – 120 g
margaryna – 120 g
jajko – 1 sztuka
proszek do pieczenia – 1 szczypta
sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:
ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
całe jajko – 3 sztuki
żółtko – 3 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
olej – 0,5 szklanki
mleko – 1,5 szklanki
budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:
białko – 4 sztuki
cukier – 0,5 szklanki

Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Przepis Sylwii Ładygi

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W Poroninie powstaje nowy budynek Ośrodka Pomocy Społecznej. Są już fundamenty

W Poroninie powstaje nowy budynek Ośrodka Pomocy Społecznej. Są już fundamenty

Ależ to była radość. Piłkarze Wisły Kraków w Mszanie Dolnej

Ależ to była radość. Piłkarze Wisły Kraków w Mszanie Dolnej

Na Grzegórzkach nie ma już zabytku, ale jest... "dzieło mostowe"

Na Grzegórzkach nie ma już zabytku, ale jest... "dzieło mostowe"

Zobacz również

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Kraków pożegnał Antoniego Monteana, legendę "Pasów"

Kraków pożegnał Antoniego Monteana, legendę "Pasów"