1/10
Babka mocno czekoladowa...
fot. Polska Press

Babka mocno czekoladowa

2 szklanki maki pszennej
2 jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
125 g masła
½ szklanki mleka
tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa
150 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła

Masło, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia i połączenia się wszystkich składników.
Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, dodać jajka i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła. Polewą czekoladową polać babkę. Podawać po zastygnięciu polewy.

2/10
Babka imbirowo-cytrynowa...
fot. Polska Press

Babka imbirowo-cytrynowa

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka = 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1,25 szklanki cukru
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)
5 jajek (o temp. Pokojowej)

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Dodać starty imbir. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.

3/10
Sernik klasyczny...
fot. Polska Press

Sernik klasyczny

Składniki na spód
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g drobnego cukru do wypieków
30 g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia.

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie*
8 dużych jajek
100 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.

4/10
Mazurek...
fot. Polska Press

Mazurek

350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.

Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając, żeby puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wyjąć z wody, wystudzić i otworzyć. Gotową masą kajmakową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.

Posmarowane kajmakiem ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

Zobacz również

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia