Podczas odbywających się w Łodzi targów turystycznych "Na styku kultur" rozstrzygnięty został wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności.
W kategorii sery i produkty mleczne nagrodzono OSM z Głuchowa za twaróg półtłusty krajankę.
W kategorii mięso i produkty mięsne wyróżniono Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak za szynkę felinowską.
Firmy Hektor z Działoszyna oraz Provincja z Tomaszówka doceniono w kategorii warzywa i owoce przetworzone odpowiednio za szpinak krojony z czosnkiem i tarninę z żurawiną.
Najlepszy chleb - żytni z żurawiną piecze łódzka piekarnia Chlebuś. W kategorii napoje wyróżniono Wiatrowy Sad Grażyny Wiatr za sok jabłkowy z owocem czarnego bzu i PPHU Acer z Gałkowa za nalewkę alkoholową z borówki wysokiej.
Nagrodzono też miód mniszkowy z gospodarstwa Gładys z Brzezin (kategoria inne).
W trakcie imprezy można kupić nagrodzone specjały i spróbować też przysmaków z innych regionów kraju. Prezentowane są m.in. miody, nalewki, pieczywo, smalec, przetwory owocowe, przetwory warzywne, wędliny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?