Kiszone ogórki – najlepszy przepis
Jakich błędów unikać przy kiszeniu ogórków? Zobacz nasze wskazówki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kiszone ogórki
Domowe kiszone ogórki są nie tylko zdrowsze, ale i dużo smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Warto wiedzieć, jak właściwie przygotować takie przetwory, by cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Błędy przy kiszeniu ogórków. Wybór warzywa
1. Nieodpowiednie ogórki – do kiszenia ogórków nie nadają się zbyt duże, przerośnięte i zakrzywione ogórki. Unikaj także tych przenawożonych, które są gąbczaste i puste w środku. Staraj się kupić ogórki gruntowe jak najświeższe, ze sprawdzonego źródła, odmiany np. Octopus czy Julian. Powinny być średniej wielkości i proste.
Błędy przy kiszeniu ogórków. Dodatek soli
2. Za dużo lub za mało soli – do kiszenia ogórków trzeba zrobić zalewę z wody z dodatkiem zwykłej niejodowanej soli kamiennej. Najlepsza proporcja to 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody. Kiszone ogórki przygotowane z inną odmianą soli, np. himalajską czy morską, nie będą dobrze smakować.