1/11
Czubajka kania
W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani. Jednak zbierając te grzyby, trzeba również zwracać uwagę na wygląd i cechy trzonu, które odróżniają czubajki kanie od niejadalnych, a nawet trujących gatunków.
2/11
Czubajki kanie
Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je jeść smażone, ale też suszyć, dodawać do jajecznicy, zup i innych potraw. Trzeba jednak uważać, by nie pomylić jej z niebezpiecznymi grzybami.
3/11
Czubajka kania
Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie kapelusza oraz ruchomy pierścień. To odróżnia ją od muchomora sromotnikowego.
4/11
Czubajki kanie
Wzór na trzonie czubajki kani i białe blaszki, które nie zmieniają koloru, pozwalają odróżnić ją od innych – niejadalnych – czubajek.