Znacznie wzrosły również ceny mięsa – przeciętnie o 17,6 proc. Spośród artykułów w tej grupie dużo więcej niż przed rokiem klienci płacili za mięso drobiowe – o 46,7 proc. oraz mięso wołowe – o 29,9 proc. Podrożało także mięso wieprzowe – o 15,6 proc. oraz wędliny – o 8,7 proc.
Analogicznie droższe są również oleje i tłuszcze - przeciętnie o 28,8 proc. (ceny tłuszczów roślinnych wzrosły o 33,0 proc., a tłuszczów zwierzęcych – o 25,8 proc., z tego ceny masła były o 25,8 proc. wyższe niż w kwietniu 2021 roku).
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
- Tak naprawdę drożeć będą wszystkie produkty ze względu na koszty surowców energetycznych, czyli chociażby dowóz produktów, ale również wyższe są koszty związane z zatrudnianiem pracowników. To też się przekłada na ceny żywności. - informuje prof. Piotr Krajewski.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
W kwietniu br. ceny żywności wzrosły w skali roku o 13,2 proc. (przed miesiącem odpowiednio o 9,6 proc.). Znacznie podrożała m.in. kawa– o 11,2 proc. Dużo droższy niż przed rokiem był m.in. cukier o 35,0%. Średnia cena jednego kilograma cukru w woj. łódzkim w kwietniu 2022 r. wyniosła 3,59 zł.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
Jest drogo, a będzie jeszcze drożej...
Według prof. Krajewskiego w ekonomii trudno jest prognozować, jak ceny żywności będą wyglądały za 2-3 miesiące. Sytuacja, którą mamy obecnie w dużej mierze zależy od czynników pozaekonomicznych, politycznych. W szczególności dotyczy to wojny na Ukrainie. Duże znaczenie mają dalsze sankcje nakładane na Rosję.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!