MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zachwycająca wiśniowa dama. Pyszne ciasto dla leniwych. Nie trzeba go piec. Prosty przepis na boski deser z wiśniami i kremem kokosowym

Karolina Głogowska
Ciasto wiśniowa dama to pyszne deser bez pieczenia
Ciasto wiśniowa dama to pyszne deser bez pieczenia 123rf/victosha/zdjęcie ilustracyjne
Słodka kokosowo-śmietankowa masa i kwaskowate wiśnie to pyszny duet, z którego składa się wyborne ciasto wiśniowa dama. Ten deser sprawdza się o każdej porze roku. Latem możesz zrobić go ze świeżych wiśni, a zimą z tych z kompotu. W dodatku to ciasto bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Smakuje wybornie i jest bajecznie proste do przygotowania.

W skrócie:

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak doskonałym połączeniem są wiśnie z kokosem, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto wiśniowa dama. To ciasto dla leniwych, ponieważ nie trzeba go piec. Spód składa się z herbatników, a obie masy – wiśniową i kokosową robimy na bazie galaretek. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składników, a następnie schłodzić całość. Wiśniowa dama smakuje wybornie, lepiej niż lodowy deser. Doskonale sprawdzi się do kawy, na spotkania z przyjaciółmi czy rodzinne imprezy, a nawet większe uroczystości. To dlatego, że mimo swojej prostoty, pięknie się prezentuje i wygląda bardzo efektownie. Do jej wykonania możesz użyć zarówno świeżych wiśni, jak i tych z kompotu, więc ciasto przygotujesz o każdej porze roku. Kompot wiśniowy możesz oczywiście ugotować samodzielnie, w sezonie na wiśnie i od razu użyć do tego pysznego ciasta.

Wiśniowa dama – ciasto z wiśniami i kremem kokosowym

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Porcja: średnia blaszka

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml kompotu wiśniowego,

  • szklanka wiśni (świeżych lub z kompotu),

  • 2 galaretki wiśniowe,

  • 2 galaretki winogronowe,

  • 800 ml śmietanki 30%,

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych,

  • 150 g herbatników lub biszkoptów.

Jak zrobić ciasto kokosowe z wiśniami?

  1. Galaretkę winogronową przygotowałam według przepisu na opakowaniu, używając o ¾ mniej wody. Zostawiłam, aby przestygła.

  2. Połowę śmietanki ubiłam na sztywno za pomocą miksera. Stopniowo wlałam tężejące, przestudzone galaretki oraz część wiórków kokosowych.

  3. Na dnie blaszki wyłożyłam herbatniki. Wlałam masę kokosową i wstawiłam do lodówki.

  4. Do kompotu dolałam 500 ml wody i podgrzałam. Dosypałam wiśniową galaretkę, wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Dodałam wiśnie i zostawiłam, żeby całość zaczęła tężeć.

  5. Galaretkę z wiśniami przełożyłam na masę kokosową i wstawiłam do lodówki.

  6. Ubiłam pozostałą śmietankę i dodałam do niej resztę wiórków kokosowych. Wyłożyłam ubitą śmietanę na wierzch ciasta. Posypałam całość wiórkami kokosowymi. Chłodziłam w lodówce przez dwie godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki