W skrócie:
Jeśli jeszcze nie wiesz, jak doskonałym połączeniem są wiśnie z kokosem, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto wiśniowa dama. To ciasto dla leniwych, ponieważ nie trzeba go piec. Spód składa się z herbatników, a obie masy – wiśniową i kokosową robimy na bazie galaretek. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składników, a następnie schłodzić całość. Wiśniowa dama smakuje wybornie, lepiej niż lodowy deser. Doskonale sprawdzi się do kawy, na spotkania z przyjaciółmi czy rodzinne imprezy, a nawet większe uroczystości. To dlatego, że mimo swojej prostoty, pięknie się prezentuje i wygląda bardzo efektownie. Do jej wykonania możesz użyć zarówno świeżych wiśni, jak i tych z kompotu, więc ciasto przygotujesz o każdej porze roku. Kompot wiśniowy możesz oczywiście ugotować samodzielnie, w sezonie na wiśnie i od razu użyć do tego pysznego ciasta.
Wiśniowa dama – ciasto z wiśniami i kremem kokosowym
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: średnia blaszka
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 ml kompotu wiśniowego,
szklanka wiśni (świeżych lub z kompotu),
2 galaretki wiśniowe,
2 galaretki winogronowe,
800 ml śmietanki 30%,
¾ szklanki wiórków kokosowych,
150 g herbatników lub biszkoptów.
Jak zrobić ciasto kokosowe z wiśniami?
Galaretkę winogronową przygotowałam według przepisu na opakowaniu, używając o ¾ mniej wody. Zostawiłam, aby przestygła.
Połowę śmietanki ubiłam na sztywno za pomocą miksera. Stopniowo wlałam tężejące, przestudzone galaretki oraz część wiórków kokosowych.
Na dnie blaszki wyłożyłam herbatniki. Wlałam masę kokosową i wstawiłam do lodówki.
Do kompotu dolałam 500 ml wody i podgrzałam. Dosypałam wiśniową galaretkę, wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Dodałam wiśnie i zostawiłam, żeby całość zaczęła tężeć.
Galaretkę z wiśniami przełożyłam na masę kokosową i wstawiłam do lodówki.
Ubiłam pozostałą śmietankę i dodałam do niej resztę wiórków kokosowych. Wyłożyłam ubitą śmietanę na wierzch ciasta. Posypałam całość wiórkami kokosowymi. Chłodziłam w lodówce przez dwie godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?