1/10
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych!

2/10
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

3/10
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

4/10
Pałeczka okrężnicy jest bakterią, która wchodzi w skład...
fot. Pixabay.com

Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli)

Pałeczka okrężnicy jest bakterią, która wchodzi w skład naturalnej flory bakteryjnej jelita grubego i wspomaga proces rozkładu pokarmów. W przeważającej większości przypadków nie stanowi ona zagrożenia dla człowieka. Wobec tego: dlaczego pojawiają się ostrzeżenia o zakażeniu wody bakteriami coli? Spożycie niektórych szczepów pałeczki okrężnicy może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Typowe objawy takiego zatrucia to: wymioty i ostre biegunki. Niekiedy spożycie skażonych produktów (surowego mleka, drobiu) może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia otrzewnej lub sepsy. Nieco inne konsekwencje może mieć skażenie bieżącej wody pałeczkami okrężnicy. Może ono odpowiadać za zakażenie dolnych dróg moczowych, zapalenie cewki moczowej i odmiedniczkowe zapalenie nerek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Zobacz również

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu