Stare jedzenie nie jest jedynym uchybieniem jakie stwierdzili inspektorzy handlowi. W sklepach problemem były wagi, które nie miały aktualnej legalizacji i mogły nie działać prawidłowo. Klienci mogą zapłacić zawyżone rachunki. W czterech sklepach natomiast inspektorom nie spodobały się paragony - nie spełniały wymagań, istniało ryzyko, że handlowcy mogą oszukiwać fiskusa. W jednym sklepie zaś zawyżono wartość zakupów, na szczęście tylko o 31 groszy.
Na właścicieli sklepów posypały się kary. W sumie inspektorzy nałożyli 19 mandatów na łączną kwotę 2,8 tys. zł. Przewinienie jednego z właścicieli sklepów było na tyle poważne, że do sądu został skierowany wniosek o ukaranie. Właściciele sklepów musieli także wycofać i zutylizować stare jedzenie. Inspektorzy zażądali także usunięcia nieprawidłowości.
[sc]Warto wiedzieć[/sc]
Jeśli podczas zakupów zauważymy przeterminowaną żywność w sklepach, powinniśmy o tym poinformować sprzedawcę lub kierownika sklepu. Stare jedzenie powinno zostać usunięte z półek czy lodówek sklepowych i zutylizowane. Nie wolno go wyrzucać do śmietnika, utylizacją zajmują się specjalistyczne firmy.
O problemie można także poinformować instytucje, które mogą przeprowadzić kontrole w sklepach. Może to być na przykład Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Łodzi, z którym można skontaktować się pod numerem telefonu 42 636-03-57.
CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE
Można się także skontaktować z lokalnym sanepidem. Jeśli natomiast dopiero po wyjściu ze sklepu zorientowaliśmy się, że kupiliśmy przeterminowane jedzenie, to powinniśmy je zwrócić. Sprzedawca natomiast powinien oddać pieniądze. Nie powinno jeść się artykułów po dacie ważności, gdyż grozi to zatruciem i innymi dolegliwościami tego typu.