2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest...
fot. anaterate/pixabay.com

Jaja

Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest już raczej powszechna – do najbardziej ryzykownych przetworów należą m.in. domowy majonez czy lody, a także lukry z białka czy kogel-mogel (do takich zastosowań zaleca się jaja pasteryzowane).

Lepiej gotować jaja na twardo niż na bardzo miękko. Powinno się też jednak pamiętać o tym, by unikać przyrządzania jaj z uszkodzoną skorupką, a także mycia ich przed przechowywaniem (zalecana temperatura w lodówce to poniżej 5 stopni Celsjusza). Ten krok należy wykonać tuż przed ich użyciem – inaczej zostanie z nich usunięta naturalna warstwa chroniąca przed wnikaniem patogenów.

Należy także wybierać jaja ze sprawdzonych źródeł i w odpowiednich opakowaniach zamiast np. kupować na sztuki na bazarze, gdy nie mam pewności co do ich jakości. Należy pamiętać, że jajka od chorych kur mogą być zakażone również od wewnątrz.

Zobacz również

Skrzętnie ukryty punkt wymazowy na Chojnach

Skrzętnie ukryty punkt wymazowy na Chojnach

TOP 10 Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem i sushi

TOP 10 Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem i sushi

Polecamy

Wszystko co trzeba wiedzieć o tzw. Lex Czarnek. Burza wokół projektu ustawy

Wszystko co trzeba wiedzieć o tzw. Lex Czarnek. Burza wokół projektu ustawy

Czy kryzys związany z pandemia koronawirusa ograniczył globalizację?

Czy kryzys związany z pandemia koronawirusa ograniczył globalizację?

"To właśnie dzieci są roznosicielami choroby". Karczewski ocenia nowe obostrzenia

"To właśnie dzieci są roznosicielami choroby". Karczewski ocenia nowe obostrzenia

Dodaj ogłoszenie