Hipercholesterolemia może być dziedziczna
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi może być dziedziczne! Dlatego nie wolno bagatelizować sygnałów, mogących świadczyć o rozwoju hipercholesterolemii.
Karczoch zwyczajny
Najpopularniejsza rośliną, która zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi jest karczoch zwyczajny. Ziele karczochaest jest znakomitym źródłem antyoksydantów, głównie karotenoidów, kwasu askorbinowego i polifenoli, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz hipocholesterolemiczne, czyli obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL. Dodatkowo karczoch obfituje w cynarynę i luteolinę – związki zwiększające wydalanie cholesterolu wraz z żółcią.
Ostropest plamisty
Jeśli mamy zbyt wysoki cholesterol we krwi, warto także pić napary z ostropestu plamistego. Roślina ta zawiera sylimarynę, czyli związek o udowodnionym działaniu ochronnym na wątrobę. Dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, a także poprawia trawienie tłuszczów. Udowodniono, że napary z ostropestu plamistego hamują rozwój i odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach oraz równocześnie zwiększają stężenie cholesterolu frakcji HDL.
Czarnuszka siewna
Napary z czarnuszki siewnej zawierają kwasy omega-3, które w skuteczny sposób walczą ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Dodatkowo fitosterole zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelicie, a tym samym ograniczają rozwój i odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach. W licznych badaniach udowodniono, że regularne spożywanie naparu z jednej łyżeczki czarnuszki może skutecznie poprawić profil lipidowy i zmniejszyć stężenie cholesterolu frakcji LDL.