ZŁOTE MLEKO - PRZEPIS
Spis treści
Ajurweda - co to jest?
Pochodząca ze starożytnych Indii Ajurweda, uznawana jest za najstarszy system medyczny. Jej zasady zostały uwiecznione najprawdopodobniej VI wiekiem p.n.e. a VI wiekiem naszej ery.
Obecnie uznawana jest za paranaukę. Jednak ajurweda jako „koncepcja zdrowia i terapii” ma potwierdzony status przez WHO od 1979 roku.
CZYM JEST ZŁOTE MLEKO?
Złote mleko to prosty napój wzmacniający odporność, który można przygotować z domowych składników. W Indiach stosowany jest na przeziębienie czy rozstrój żołądka. Jego picie wzmacnia układ odpornościowy.
ZŁOTE MLEKO - PRZECIWWSKAZANIA
Pijąc złote mleko oprócz osób z alergią na jeden ze składników, powinny uważać osoby cierpiące na nadciśnienie (kurkuma zwiększa ciśnienie krwi), oraz chorzy na kamienicę żółciową (kurkuma zwiększa produkcję żółci). Niewskazane jest spożywanie złotego mleka przez osoby z chorobami wrzodowymi. Osoby cierpiące na nadkwasotę nie powinny spożywać dużej ilości kurkumy. Szczególną ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży.
ZŁOTE MLEKO - SKŁADNIKI
Do przygotowania Złotego mleka będziemy potrzebować:
- Mleko (dowolne) - 1 szklanka
- Kurkuma w proszku - 1/2 łyżeczki
- Imbir
- Pieprz czarny
OPCJONALNIE
- Chilli
- Cynamon
- Goździki
- Miód
ZŁOTE MLEKO - JAK PRZYGOTOWAĆ?
Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste. Mleko podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy (również opcjonalne, oprócz miodu) i dokładnie mieszamy. Ugotowane mleko odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mleko przestygnie, możemy dodać miód.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?