1/6
Zobacz 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]
fot. materiały prasowe
2/6
Grillowany kurczak Satay według Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Grillowany kurczak Satay według Sylwii Ładygi

Składniki
50 dag filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny –
2 łyżki sosu sojowego –
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
3-4 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie
Piersi czyścimy, kroimy w podłużne, grube paski.
Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, kolendrą, kuminem, kurkumą, chili i olejem.W marynatę wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i grillujemy do miękkości.

3/6
Aloo Gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu...
fot. Sylwia Ładyga

Aloo Gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu (kuchnia indyjska) według Sylwii Ładygi

Składniki na dwie porcje
2 ziemniaki
2 pomidory
1/4 kalafiora
zielona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
1łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1łyżeczka kurkumy
szczypta imbiru
1 łyżka masła ghee –

Wykonanie
Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Podzielony na różyczki kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!

4/6
Wegetariański ramen z migdałami...
fot. materiały prasowe

Wegetariański ramen z migdałami

Składniki
1 zielony ogórek
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu ryżowego
3 jajka
½ kg pieczarek
1 brokuł
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
kiełki rzeżuchy
100 g migdałów blanszowanych Bakalland
200 g sezamu Bakalland
1 łyżeczka startego imbiru
olej sezamowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku

Wykonanie
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie.
W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Uczniowie nowohuckiej zawodówki pomogli odremontować mieszkanie po pożarze

Uczniowie nowohuckiej zawodówki pomogli odremontować mieszkanie po pożarze

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

Strażacy interweniowali w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie. Spokojnie! To ćwiczenia

Strażacy interweniowali w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie. Spokojnie! To ćwiczenia

Zobacz również

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

Budowa obwodnicy Niepołomic z nowymi pozwoleniami. Realizacja kolejnego odcinka

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju