Zobacz, co najchętniej jedzą łódzcy kolejarze

Marcin Bereszczyński
Kolejarze przepadają za gołąbkami
Kolejarze przepadają za gołąbkami DziennikŁódzki/archiwum
Co lubią zjeść kolejarze z województwa łódzkiego? Najbardziej flaki wołowe w rosole, a także gulasz z jarzynami i gołąbki w sosie pomidorowym. Wynika to z przetargu na dostawę posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych dla Łódzkiego Zakładu Przewozów Regionalnych.

ŁZPR zamówił ponad 50 tys. półlitrowych słoików, wśród których królują wymienione potrawy. Mniejszy apetyt mają kolejarze na klopsiki, pulpety, bigos i fasolkę po bretońsku, choć tę ostatnią wolą z kiełbasą niż z boczkiem, bo zamówili 6 tys. słoików fasolki z kiełbaską, a tylko 4 tys. słoików fasolki z boczkiem.

Wiadomo, że posiłki muszą mieć odpowiednią dawkę kalorii. Kolejarze nie zgadzają się na mniej niż tysiąc kcal na jeden słoik. Tłuszczu ma być w nim przynajmniej 30 proc.

Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

o
okonek
ale to jedzenie strasznie niezdrowe - tluszcze, przemyslowo mielone mieso, sol, a potem miazdzyca i klopoty z watroba i nerkami. taki "przysmak" zjedzony raz na jakis czas nie zabije, ale codziennie sloiczek to prosta droga do skrocenia sobie zycia. a biednym dzieciakom zabiera sie z automatow szkolnych ciastka i czekoladki.
E
Emeryt pkp
to strasznie nie zdrowo. Tłuszcz,to nie jedyne źródło energii i nie każdy tłuszcz tłuszczowi równy. Najpewniej jest to słoik-zabójca,który posiada w składzie jeden z n/w składników:mom(mięso oddzielane mech.,czyli mielone resztki,utwardzony tł.roślinny-zatykacz żył,nadmiar soli(więcej niż 0,3mg/100),wszelkiego rodzaju mąki,a najczęściej typ 450(bezwartościwy pył)),nie wspomnę o E621,bo słoik innych konserwantów mieć nie może,a wskazane e to polepszacz smaku. Najmniej we wskazanym zestawieniu "doczepić" się można do flaków. Poza tym wszystko,o czym napisane jest w artykule a do tego wraz z pieczywem nie wróży zdrowia.
j
jan
Adrian Furgalski, Dyrektor w Zespole Doradców Gospodarczych TOR

Popieram decyzję ministra Sławomira Nowaka o odłożeniu do 2030 r. budowy linii kolei dużych prędkości (KDP). Pojawiają się zarzuty, zwłaszcza w Łodzi, że to marginalizacja tego miasta.
Dodaj ogłoszenie