Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna zupa ogórkowa bez mięsa. Sprawdź przepis na pyszną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa ogórkowa może być gotowana na bazie samych warzyw i wody z kiszonych ogórków.
Domowa zupa ogórkowa może być gotowana na bazie samych warzyw i wody z kiszonych ogórków. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa ogórkowa to jeden z klasycznych przepisów na rodzinny obiad. Najważniejszym produktem spożywczym są tradycyjne ogórki kiszone i ich sok. To właśnie one odpowiadają za intensywny smak i aromat potrawy. Zobacz przepis na zupę ogórkową jak u babci.

W skrócie

Zupa ogórkowa może być przygotowywana na cielęcinie, żeberkach, skrzydełkach drobiowych albo na bulionie warzywnym. Taka zupa ogórkowa bez mięsa będzie smakować wegetarianom. W kuchni polskiej zupa ogórkowa podawana jest z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz zabiela się ją śmietaną. Zobacz sposób na wyjątkowo pyszną zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 200 g kiszonych ogórków,
  • 100 ml wody z kiszenia ogórków,
  • 10 g masła,
  • 1,2 l wody,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 1 por,
  • 2 ziemniaki,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić zupę ogórkową?

Przygotowanie:

  1. Z warzyw należy ugotować wywar, a następnie go przecedzić.
  2. Ogórki kiszone można obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i gdy się rozpuści, trzeba przesmażyć na nim starte ogórki.
  4. Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie zarumienionych ogórków do wywaru warzywnego i dolanie soku z ogórków.
  6. Pokrojone ziemniaki trzeba dodać do zupy i gotować około 15 minut.
  7. Ziemniaki można gotować też oddzielnie w mniejszym garnku i gdy będą już lekko twarde można je dodać do zupy.
  8. Zupę ogórkową należy zagotować i doprawić śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem. Aby śmietana się nie zważyła, warto ją zahartować, czyli do miski ze śmietaną wlać powoli chochlę zupy jednocześnie mieszając.
  9. Przed podaniem zupy ogórkowej warto posypać ją hojną porcją posiekanego koperku.

Zupa ogórkowa z ryżem

Niektórzy smakosze wolą zjeść zupę ogórkową z ryżem. Warto wybierać ryż długo ziarnisty. Na 1 l zupy warto użyć około 70 g ryżu. Podczas gotowania uwalniać się będzie skrobia, która jednocześnie zagęści zupę ogórkową w naturalny sposób.

Przyprawy do zupy ogórkowej

Tradycyjna zupa ogórkowa gotowana jest z dodatkiem liści laurowych i ziaren czarnego pieprzu. Ponadto zupa świetnie smakuje doprawiona majerankiem, lubczykiem lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zupa ogórkowa w stylu zero waste

Podobnie jak zupa pomidorowa, zupa ogórkowa często gotowana jest w poniedziałek. Pomidorówka i klasyczna zupa ogórkowa są gotowane na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Gotowanie zupy ogórkowej na rosole to tradycyjny sposób na niezmarnowanie jedzenia.

Sprawdź także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna zupa ogórkowa bez mięsa. Sprawdź przepis na pyszną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki