1/9
Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na zupy z dyni.
fot. pixabay.com

Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na zupy z dyni.

2/9
Przepis na zupę z dyni Dagmary Wodnickiej z Krakowa...

Przepis na zupę z dyni Dagmary Wodnickiej z Krakowa

Składniki
mała dynia
2 ziemniaki
bulion warzywny
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili

Dodatkowo
grzanki

Wykonanie

Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

3/9
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

4/9
Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki...

Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki

Składniki
średnia dynia
2 małe cebule
chilli
olej
½ kubka śmietany
sól i pieprz
sól do smaku
grzanki

Wykonanie

Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dzień Otwartych Koszar w 15. Sieradzkiej Brygadzie Wsparcia Dowodzenia ZDJĘCIA

Dzień Otwartych Koszar w 15. Sieradzkiej Brygadzie Wsparcia Dowodzenia ZDJĘCIA

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród