- Potem planujemy egzamin, a osoby, które przejdą sprawdzian, otrzymają dyplom - mówi Iwona Giermala-Poznańska, współorganizatorka kursu "Maszgijach Kaszrut".
Koszerność albo kaszrut to ogół zasad odnoszących się do jedzenie i picia, które może spożywać żyd. Reguły te wywodzą się z Tory - czyli świętej księgi judaizmu. W Łodzi rabini tłumaczą, dlaczego część gatunków zwierząt może znajdować się na stołach zgodnie z żydowską tradycją, a dlaczego np. w przypadku mięsa świni albo królika jest to niemożliwe.
Na tej wyliczance nie koniec - kursanci dowiadują się także o warunkach przechowywania żywności i o prawach rządzących się posiłkami. We wtorek uczestnicy wykładów spierali się, czy kelner może w jednym kursie nieść do stolików danie mięsne w lewej dłoni, zaś w prawej - np. kawę z mlekiem. Według zasad kaszrutu, produkty mleczne nie mogą być bowiem spożywane razem z mięsnymi.
Zajęciom w Łodzi patronuje Naczelny Rabin Polski Michael Schudrich i Organizacja Shavei Israel przy współudziale Ner Leelef. Kursanci to zarówno profesjonaliści zajmujący się kuchnią zawodowo jak i miłośnicy żydowskich tradycji kulinarnych.
CZYTAJ TEŻ: Młodzi Żydzi nie uszanowali stacji Radegast
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?