1/15
Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna...
fot. Katarzyna Puczyńska

1. Barszcz wigilijny z uszkami

Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw.

Składniki na barszcz:

1 kg buraków
1 cebula
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
kwaśne jabłka lub ocet

Jak zrobić barszcz wigilijny?

Buraki umyj, obierz. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj cebulę i liść laurowy. Gdy buraki się zagotują zakwaś barszcz dodając jabłka lub ocet i pogotuj ok. 30 min. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz powinien odstać, by nabrać smaku.

Jak zrobić uszka wigilijne?
Kliknij w link i zobacz krok po kroku, jak przygotować uszka z kapustą i grzybami:
Jak zrobić uszka wigilijne? Przepis

2/15
Składniki na zupę grzybową:...
fot. unsplash.com

2. Zupa grzybowa

Składniki na zupę grzybową:

50 g suszonych grzybów leśnych
1,5 l bulionu z włoszczyzny
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zupę grzybową?

Grzyby namocz kilka godzin i wypłucz. Zalej bulionem z włoszczyzny i pogotuj 40 min. Na koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku.
Zupę grzybową możesz podać z grzankami lub płatkami migdałowymi.

Zobacz także przepis na krem z pieczarek: Pyszna zupa grzybowa. Jak zrobić krem z pieczarek?

3/15
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy z ryby....
fot. pixabay.com

3. Smażony karp

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy z ryby. Tradycyjnie przygotowuje się smażonego karpia. Jednak równie dobrze możesz przygotować łososia lub pstrąga. Kliknij w link i zobacz przepis: Smażony karp na Wigilię.
Możesz przygotować także pyszną rybę po grecku: Przepis na rybę po grecku

4/15
Na Wigilię polecamy przepis na śledzie ze śmietaną i...
fot. pixabay.com

4. Śledź ze śmietaną i jabłkiem

Na Wigilię polecamy przepis na śledzie ze śmietaną i jabłkiem lub śledzie po kaszubsku. Kliknij w link i zobacz przepis: Śledź po kaszubsku z cebulką i rodzynkami

Składniki na śledzia ze śmietaną i jabłkiem:

0,5 kg śledzi
2 kwaśne jabłka
1 cebula
250 g śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, koperek

Jak przygotować śledzie?

Pokrój śledzie na kawałki. Cebulę posiekaj i jabłka pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem oraz z odrobiną soli i pieprzu, dodaj jabłka i cebulę. Śledzie układaj na półmisku, polej przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

DOZ Maraton Łódź. Najmłodsi biegacze na trasie i na podium. Wyniki i zdjęcia

DOZ Maraton Łódź. Najmłodsi biegacze na trasie i na podium. Wyniki i zdjęcia

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Zobacz również

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania

Wielkie grillowanie na Stawach Jana w Łodzi. Otwarto już przystań

Wielkie grillowanie na Stawach Jana w Łodzi. Otwarto już przystań