5. Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami
Składniki na kapustę wigilijną:
1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kapustę wigilijną?
Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.
Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Paszteciki z kapustą
Składniki na paszteciki z kapustą:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
łyżka cukru
5 dkg drożdży
3 łyżki śmietany 18%
opcjonalnie kminek lub sezam
Farsz:
800 g kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych leśnych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Zobacz krok po kroku, jak przygotować paszteciki z kapustą. Kliknij w link:
Paszteciki z kapustą i grzybami
7. Pierogi z kapustą
Składniki na pierogi z kapustą:
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
cebula
sól, pieprz
Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
jajko
Pierogi z kapustą robimy tak samo, jak wigilijne uszka. Różnią się tylko sposobem zlepienia oraz farsz ma więcej kapusty. Kliknij w link: Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
8. Kluski z makiem
Kluski z makiem to pyszna, świąteczna potrawa na słodko.
Kliknij w link i zobacz przepis: Kluski z makiem