Żółto-zielona sałatka z ciecierzycą i pomarańczami
Składniki:
• 2 garści roszponki
• ½ średniego awokado
• ½ pomarańczy
• ½ puszki ciecierzycy
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy + 1 łyżka soku z cytryny
• pieprz, oregano i bazylia do smaku
Sposób przygotowania:Ciecierzycę odsącz z zalewy i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Awokado pokrój na drobne kawałki, podobnie postąp z pomarańczą.
Na talerzu rozsyp ciecierzycę, dodaj cząstki awokado, pomarańczy i roszponkę. Polej sosem z oliwy, soku cytrynowego i ziół. Ozdób kleksami z naturalnego jogurtu.
Roladki z pieczonego bakłażana z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
• 1 średni bakłażan
• 1 kulka mozzarelli
• 5 suszonych pomidorów
• 1 łyżka oliwy
• czosnek granulowany i tymianek do smaku
Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój na 5 plastrów. Dopraw czosnkiem, tymiankiem i polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut, by zmiękły. Tak przygotowane bakłażany możesz też grillować. Gdy będą gotowe, na każdy plaster połóż kawałek mozzarelli i pomidorka suszonego. Zawiń i zabezpiecz krótką wykałaczką. Wstaw na kilka minut do piekarnika, by ser lekko się roztopił.
Kanapka z pastą z tuńczyka i selera naciowego
Składniki:
• puszka tuńczyka z wody
• 2 łodygi selera naciowego
• ½ małej cebuli czerwonej
• łyżka oliwy
• pieprz do smaku
• 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj odsączonego tuńczyka, z posiekaną cebulką i drobno pokrojonym selerem naciowym. Dodaj przyprawy i oliwę. Pastę wyłóż na pieczywie.
Budda Bowl w wersji śródziemnomorskiej
Składniki na humus:
• ½ puszki ciecierzycy
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku
Dodatkowo:
• 1/3 woreczka ugotowanego ryżu basmati
• ½ puszki ciecierzycy
• ¼ awokado
• 2 garści siekanej, czerwonej kapusty
• ¼ czerwonej papryki
• kilka piórek czerwonej cebuli
• łyżka białego i czarnego sezamu
• do smaku: papryka słodka i ostra, pieprz
Sposób przygotowania: Awokado rozgnieć na pastę, pokrój paprykę, a ryż ugotuj w wodzie. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą. Połowę umieść w miseczce – dopraw paprykami i pieprzem, a drugą część zmiel z dodatkiem kilku łyżek wody, oliwą, sokiem cytrynowym i czosnkiem.
W misce umieść ugotowany ryż, pastę z awokado, hummus, kapustę, cebulkę, ciecierzycę i paseczki papryki. Całość posyp sezamem.