5/16
Kapusta faszerowana...
fot. archiwum

Kapusta faszerowana
Jesienią kapusta smakuje najlepiej. Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków może być kapusta faszerowana. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie.

Składniki 
2 małe główki młodej kapusty 
1 szklanka ryżu 
2,5 szklanki wody 
30 dag mięsa mielonego z łopatki 
1 jajko 
1 cebula 
1 łyżka masła lub smalcu 
sól, pieprz do smaku 
1 szklanka przecieru z pomidorów
 
Wykonanie 
Główki kapusty umyć, pokroić w ćwiartki wraz z głąbem włożyć do garnka z wodą, parzyć aż zmięknie. Ostudzić, wyjąć z wody, lekko odcisnąć. Przygotować farsz. Ryż ugotować na miękko, dodać mielone mięso, cebulę usmażyć na maśle (smalcu). Dodać do farszu jajko, sól, pieprz do smaku, wyrobić składniki.
Farszem przekładać liście kapusty, obwiązać nitką, układać w rondlu głąbem do spodu. Podlać wodą lekko osoloną, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie. Ćwiartki wyjąć na półmisek, usunąć delikatnie nitki. Z wywaru zrobić sos. Wlać przecier z pomidorów i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki rozrobioną wodą, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Polać sosem kapustę faszerowaną, ułożoną na półmisku.

6/16
Łazanki to dobre i proste danie. Przepis Agnieszki...
fot. Fot. Paweł Epler

Łazanki to dobre i proste danie. Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen.

Składniki
1 główka kapusty białej, poszatkowanej
1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
1 duża, drobno pokrojona cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
2 szklanki bulionu lub wody
ugotowany makaron typu łazanki 
olej, masło

Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.
Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

7/16
Proste łazanki z pieczarkami i kapustą...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Proste łazanki z pieczarkami i kapustą
- Łazanki z pieczarkami i kapustą zawsze znikają w okamgnieniu. Proste, nieprzekombinowane dania zawsze dobrze smakują - mówi Katarzyna Skuta z Krakowa.

Składniki
większa główka białej kapusty
2 cebule
6-8 pieczarek
300 g makaronu świderki
sól, pieprz, kminek mielony
łyżka masła
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

8/16
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Przepisem na tradycyjne gołąbki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki
1 duża kapusta 
2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku 
2 woreczki ryżu (po 100 gram) 
2 woreczki kaszy mazurskiej  
5 łyżki oleju
pieprz, sól, ulubione przyprawy
 
Składniki na sos 
1 litr wody 
1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
5 łyżek śmietany 18% 
3 łyżki mąki pszennej  
natka  pietruszki 
2 kostki rosołowe
 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY

Zobacz również

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY