1/6
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków jest...
fot. 123RF

Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków jest wiele. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod wytwarzania, ser jest jednym z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych. 27 marca to Międzynarodowy Dzień Sera. Poznajmy więc najbardziej niesamowite fakty związane z tym smakowitym produktem.

Przejdź do kolejnego zdjęcia --->

2/6
Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?...
fot. MSM MOŃKI

Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?

Żółty ser ma polskie korzenie

Historia sera żółtego liczy sobie kilka tysięcy lat, co już samo w sobie jest niezwykłe. Zgodnie ze świadectwami historyków, pierwszy w dziejach ludzkości ser powstał na terenie dzisiejszych Kujaw. Rozsławiony na całym świecie i liczący obecnie ponad 4000 gatunków ser w istocie ma korzenie na wskroś polskie. Jak oszacowali archeolodzy prowadzący prace wzdłuż brzegów Wisły, pierwszy ser przypominał mozzarellę i powstał około 7500 roku p.n.e. Tym, co dodatkowo stanowi o wyjątkowości odkrycia Kujawian, jest opracowanie metody na zmniejszenie zawartości laktozy w produktach mlecznych, która dawniej była znacznie słabiej tolerowana przez ludzki organizm niż dziś.

3/6
Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?...
fot. 123RF

Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?

Żółty ser zawiera hormon szczęścia

Ser żółty plasuje się w czołówce produktów wpływających pozytywnie na samopoczucie. Obok cennych dla zdrowia minerałów (cynk, miedź, wapń) i witamin (D, E, B), jest on bogaty w tryptofan – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. Aminokwas ten nie jest syntetyzowany przez ludzki organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z dietą. Jego najważniejszą funkcją jest wzmacnianie układu nerwowego oraz udział w wytwarzaniu serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. Im więcej sera żółtego w diecie, tym większa szansa na przypływ pozytywnej energii, znakomite samopoczucie i poprawę odporności.

4/6
Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?...
fot. MSM MOŃKI

Ser ciekawostki. Co warto wiedzieć o serze?

Jaki ser jest najdroższy?

Nie tylko trufle i kawior, ale i ser może osiągać zawrotne ceny. Zgodnie z ogólnoświatowymi rankingami najdroższym z nich jest pule – wytwarzany w Serbii ser z oślego mleka. Jeden kilogram tego przysmaku osiąga zawrotną cenę 1280 dolarów, czyli blisko 4500 złotych. Receptura jego tworzenia jest owiana mgłą tajemnicy, podobnie jak smak, który poznać miało szansę niewielu szczęśliwców. Tym, co niewątpliwie wpływa na kosmiczną cenę jest fakt, że 1 kg sera powstaje z około 25 litrów mleka bałkańskich oślic.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Moc była z łodzianami! Tak obchodzono Dzień Gwiezdnych Wojen w EC1 ZDJĘCIA

Moc była z łodzianami! Tak obchodzono Dzień Gwiezdnych Wojen w EC1 ZDJĘCIA

Paska i świece w święconce. W Łodzi prawosławni i grekokatolicy obchodzą Wielkanoc

Paska i świece w święconce. W Łodzi prawosławni i grekokatolicy obchodzą Wielkanoc

Zobacz również

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Knajpa dla fanów Wiedźmina w Łodzi. W menu elfie naleśniki i magiczne koktajle!

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ

Zdjęcia kibiców na meczu ŁKS Łódź - Śląsk Wrocław. GALERIA ZDJĘĆ