5/12
Kurczak z parmezanem w Australii. Jedno z ulubionych dań na...
fot. svetazarzamora, 123RF.com

Najpyszniejsze dania na świecie

Kurczak z parmezanem w Australii. Jedno z ulubionych dań na Antypodach. Filet z kurczaka podawany w sosie pomidorowym z przyprawami, posypany słynnym włoskim serem.

Kimchi w Korei Południowej (na zdjęciu). To kwaszona kapusta z przyprawami, bardzo aromatyczna i smaczna, która obecnie podbija cały świat. Można jej spróbować także w Polsce.

Ankimo w Japonii. To odmiana sushi, zawierająca rzadki przysmak: wątrobę żabnicy (gatunek ryby obecnie zagrożonej wyginięciem) z tartą rzodkiewką.

Som tam w Tajlandii. To słynna tajska sałatka, przygotowywana na bazie czosnku i papryczek chili, z sokiem z tamaryndowca, orzeszkami, pomidorami, papają, czasem też krewetkami i rybami.



6/12



Najpyszniejsze dania na świecie

Kaczka po pekińsku w Chinach. Narodowa potrawa Chin, której głównym składnikiem jest mięso kaczek tuczonych pastą sojową i zbożem.

Beignets w Nowym Orleanie, USA (na filmie). To odmiana pączków posypanych chmurą cukru-pudru. Do słynnej ze swoich beignets kawiarni Cafe Du Monde w Dzielnicy Francuskiej ustawiają się czasem gigantyczne kolejki.

Mole w Meksyku. To pyszny sos z papryczek chili, orzechów, pomidorów, rodzynek, czasem z dodatkiem gorzkiej czekolady.

7/12
Szakszuka w Izraelu. Danie z jajek w koszulkach z sosem...
fot. Wagaung, CC BY-SA 3.0

Najpyszniejsze dania na świecie

Szakszuka w Izraelu. Danie z jajek w koszulkach z sosem pomidorowym z dodatkiem papryczek, kminku, kolendry i pieprzu cayenne.

Laphet Thoke w Mjanmie (na zdjęciu). Sałatka z liści zielonej herbaty z dodatkiem smażonych orzechów, nasion sezamu, fasoli, czosnku, czasem krewetek.

Kanapki simit, Stambuł. Nadają się świetnie na drogę, można je maczać w kremie serowym lub dżemie.



Zdjęcie na licencji CC BY-SA 3.0.

8/12



Najpyszniejsze dania na świecie

Herbata z kardamonem w Bombaju. Indie słyną z przypraw, które dodawane są do wszystkich potraw i większości napojów. W Indiach popularna jest zarówno kawa, jak i herbata z dodatkiem kardamonu, która świetnie wzmacnia i dodaje sił.

Kluski biang biang w Chinach (na filmie). Mają formę bardzo szerokich pasów i podaje się je w dużych misach pełnych aromatycznej zalewy.

Ceviche w Peru. To narodowa potrawa mieszkańców Andów, przygotowywana z surowej ryby z limonką, pieprzem i innymi przyprawami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

18. urodziny Manufaktury to także konkursy. Cenne nagrody dla uczestników

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Harlem Globetrotters: czarodzieje koszykówki podbili serca fanów. Wrócą do Polski

Zobacz również

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!