Najsmaczniejsze potrawy Europy
Polskie pierogi. Pojawiają się regularnie w zestawieniach najlepszych potraw w Europie i na świecie. Szczególne zainteresowanie wśród cudzoziemców budzi różnorodność nadzienia pierogów, od mięsa i grzybów przez ser po owoce.
Confit de canard (konfitowana kaczka) w Paryżu. Mięso ptaka przygotowuje się w specjalny sposób, gotując długo w tłuszczu w dość niskiej temperaturze. Proces konfitowania wydobywa głęboki smak i nadaje kaczce większej soczystości.
Paella w Hiszpanii (na zdjęciu). Potrawka z owoców morza, np. krewetek, homarów, małży, mątw, z dodatkiem oliwy i soli. Szczególnie słynna jest odmiana z Walencji.
Serowe fondue w Szwajcarii. Zupa z sera i białego wina z dodatkiem kirszu (mocnego likworu z wiśni lub czereśni), czosnku, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Najsmaczniejsze potrawy Europy
Sznycel wiedeński w Austrii. Zdaniem wielu jedno z najsmaczniejszych dan mięsnych Europy. Robi się go z cielęciny i smaży na maśle.
Knedliki w Czechach (na zdjęciu). To krążki z ciasta ziemniaczanego, podawane z gulaszem i duszoną kapustą. Czasem mają nadzienie z mięsa lub owoców.
Małże w Belgii. Gotowane w wodzie lub na parze z dodatkiem cebulki i selera.
Najsmaczniejsze potrawy Europy
Pudding w Wielkiej Brytanii (na zdjęciu). Słynny zwłaszcza w Yorkshire. Potrawa z jajek, mąki i mleka, podawana przed daniem głównym z dodatkiem sosu cebulowego.
Bratwurst w Niemczech. Unikalna niemiecka kiełbasa smażona i gotowana w piwie, z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Paprykarz z kurczaka w Budapeszcie. Lokalna specjalność na bazie papryki z dodatkiem masła i kwaśnej śmietanki.
Najsmaczniejsze potrawy Europy
Szynka parmeńska, Włochy. Charakteryzuje ją nie tylko wspaniały smak, ale i sposób podawania w paskach cienkich jak papier. Pasuje do pizzy, sałatek i kanapek, np. chętnie owija się ją wokół bułeczek grissini (na zdjęciu).
Gyros w Grecji. To danie podobne do kebabu i szawarmy, ale przygotowane z wieprzowiny i kurczaka.
Champ w Irlandii. Ukochany przez Irlandczyków dodatek do mięs i ryb w formie pasty z tłuczonych ziemniaków, masła, cebuli, soli i pieprzu.