Mówi się, że dynia jest zdrowa. Są jednak osoby, którym może poważnie zaszkodzić!
DEPRESJE, WAHANIA NASTROJU
Przeciwwskazaniem do jedzenia dyni jest przyjmowanie leków na bazie litu. To leki stabilizujące nastrój. Są podawane przede wszystkim osobom z chorobą afektywną dwubiegunową, czasem także cierpiącym na depresję. Jeśli bierzesz takie leki, unikaj jedzenia dyni. A przynajmniej nie jedz jej w dużych ilościach. Dynia może zaburzyć wydalanie litu. Przedawkowanie litu może mieć natomiast poważne konsekwencje m.in. w postaci uszkodzenia nerek, śpiączki, drżenia.
DIETA NISKOKALORYCZNA
Jeśli odchudzasz się lub z powodów zdrowotnych jesteś na diecie, absolutnie nie jedz suszonej dyni. Czy wiesz, że w 100 g tego produktu jest aż 550 kcal?! Dla porównania 100 g kotleta schabowego w panierce ma 300 kcal.
CUKRZYCA
Odradza się jedzenie dyni cukrzykom, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny. Jeśli już diabetyk zechce sięgnąć po dynię, powinien jeść ją w umiarkowanych ilościach. Przede wszystkim jednak powinien zapomnieć o słodkich dyniowych przekąskach – syropach, czy słodzonych ciastach.