Bigos staropolski przygotowuje się z kiszonej i białej kapusty, różnych rodzajów mięs, kiełbasy, boczku, grzybów, śliwek i czerwonego wina.
Bigos przyrządza się mniej więcej z tej samej ilości kapusty kiszonej i kapusty białej. Może się jednak przydarzyć, że gotowy bigos okaże się zbyt kwaśny. Smak poprawi wówczas dodanie słodkiej kapusty, miodu, większej liczby suszonych śliwek lub powideł śliwkowych, w ostateczności nawet cukru. Można również dołożyć duszoną cebulę. Innym sposobem jest dodanie szczypty sody oczyszczonej.
Śliwki suszone doskonale ratują smak bigosu. Warto je dzień wcześniej zalać winem i odstawić. Muszą być dobrej jakości, a dodawane do ugotowanego bigosu mogą pomóc, gdy danie jest zbyt kwaśne.
Wigilia, kapusta z grzybami i kapusta z grochem. Najlepsze przepisy. Przepisy na święta: kapusta na Wigilię
Skarbem ratującym za kwaśny bigos jest miód. Można zastosować każdy miód (choć szczególnie polecany jest gryczany), a nawet miód pitny. Trzeba jednak dodawać go ostrożnie i nie doprowadzić do tego, by bigos ze zbyt kwaśnego, zrobił się... za słodki.
Najzdrowsze wigilijne produkty. Sprawdź, co dobrego mają w sobie tradycyjne dania podawane na Wigilię świąt Bożego Narodzenia!