Gdy bigos jest za słony, dodajmy do potrawy surowego ziemniaka, który "wciągnie" nadmiar soli. Przed podaniem dania ziemniaka oczywiście usuwamy. Zawsze pomocne może też być dodanie poszatkowanej świeżej kapusty - ale wówczas bigos musimy trochę jeszcze pogotować.
Wigilia, kapusta z grzybami i kapusta z grochem. Najlepsze przepisy. Przepisy na święta: kapusta na Wigilię
Długotrwałe gotowanie bigosu, a następnie jego wielokrotne odgrzewanie może spowodować, że kapusta się przypali. I wtedy możemy poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem i smakiem. Kapustę, która zaczęła się przypalać, trzeba przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Gdy zapach się ulotni, należy ponownie zacząć ją dusić w nowym, czystym garnku. Jeśli to nie pomoże, można wrzucić do garnka kawałek razowego chleba lub obranego surowego ziemniaka - a gdy pochłoną zapach, wyjąć je z bigosu. Skuteczne okazuje się też włożenie do garnka jednego lub kilku... korków od wina (naturalnych, rzecz jasna). Następnie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez parę minut, stale mieszając. A potem korki wyjmujemy.
Kliknij dalej po kolejne informacje
Zobacz również!
Wigilia, kapusta z grzybami i kapusta z grochem. Najlepsze przepisy. Przepisy na święta: kapusta na Wigilię
Poznaj najlepsze przepisy na potrawy z karpia na święta. Karp na Wigilię i Boże Narodzenie! Pyszny karp na Wigilię
Najzdrowsze wigilijne produkty. Sprawdź, co dobrego mają w sobie tradycyjne dania podawane na Wigilię świąt Bożego Narodzenia!