Domowe fast foody w wersji fit. Poznaj 4 przepisy
Sprawdź w naszej galerii, ile kalorii mają najpopularniejsze dania fast food i ile można zyskać zmieniając je na wersję fit. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Burger Drwala
Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego miłośnika dań typu fast food. Składa się przede wszystkim z bułki, smażonego mięsa wołowego, panierowanego i smażonego sera, boczku, tłustych sosów oraz niewielkiej ilości warzyw.
Według danych producenta, jedna kanapka wazy ok. 320 g i dostarcza aż 894 kcal, czyli prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na energię dla przeciętnego człowieka. Porcja zawiera również 51 g tłuszczy, z czego 20 g stanowią niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe! Dodatkowo jedna kanapka jest źródłem 39 g białka, 4 g błonnika oraz 4 g soli.
Wersja z podwójnym kotletem zawiera 68 g tłuszczu, co stanowi prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik!
Warto zastąpić ją domową wersją z pieczoną piersią kurczaka, z dużą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Taka kanapka w jednej porcji 320 g dostarczy ok. 400 kcal, 40 g białka, 8 g błonnika pokarmowego, 0,5 g soli i tylko 5 g tłuszczu!
Kebab w bułce i tortilli
Przeciętny kebab z mięsem wołowym waży ok. 450 g, a jego kaloryczność wynosi prawie 850 kcal. Dostarcza również 47 g tłuszczu, z czego 27 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo potrawa jest źródłem 28 g białka, 3 g soli oraz 6 g błonnika pokarmowego.
Dodatek sosu na bazie majonezu lub śmietany dodatkowo zwiększa udział tłuszczy nasyconych w potrawie.
Warto zastąpić tradycyjny kebab wersją fit – zamiast mięsa użyć tofu, czyli sera sojowego. Wystarczy przyprawić i staranne upiec zamarynowane kawałki, a później dodać sos jogurtowy i ulubione warzywa.
Porcja fit kebaba o wadze 450 g będzie źródłem 350 kcal, w tym 16 g białka i tylko 9 g tłuszczu.
Pizza
To najpopularniejsze danie typu fast food. Kaloryczność pizzy zależy przede wszystkim od dodatków, jakie zostaną użyte. Do najbardziej kalorycznych zalicza się przede wszystkim kiełbasę, salami, boczek oraz duże ilości sera żółtego.
Kawałek pizzy z mięsem o wadze 150 g jest źródłem ok. 420 kcal, 15 g białka i 18 g tłuszczu. Najmniej kaloryczna jest pizza wegetariańska, ponieważ jeden kawałek zapewnia ok. 270 kcal.
Zastąpienie tradycyjnego ciasta drożdżowego warzywnym spodem pozwoli zaoszczędzić ponad 120 kcal na jednym kawałku!
Popularną alternatywą stały się bazy zrobione z gotowanego kalafiora. Dzięki tej małej zamianie, jeden kawałek pizzy z mięsnymi dodatkami jest źródłem 160 kcal.