W Luzjanie ciasto na Mardi Gras dekorowane jest charakterystycznymi kolorami oraz drobnymi błyskotkami.
Churros
Churros to smakołyk często podawany w Hiszpanii w czasie karnawału i ostatków. Świetnie smakują z cukrowo-cynamonową posypką maczane w rozpuszczonej czekoladzie.
Wypróbuj przepis na domowe churros.
Naleśniki
Pancake Day to dzień przypadający przed Środą Popielcową. Obchodzony jest w Wielkiej Brytanii. To okazja do przygotowania różnych wersji domowych naleśników, placków i gofrów.
Zobacz przepis na naleśniki z jabłkami.
Gumbo
W Nowym Orleanie daniem, które króluje na stołach w Mardi Gras jest gumbo, które jest rodzajem gulaszu. Najczęściej wykonywane jest z owoców morza, kurczaka i kiełbasy. Do tego wykorzystywana jest okra i pomidory. Uważa się, że gumbo to wypadkowa tradycji kulinarnych Afryki, Francji i rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej.