9 z 11
Francuskie paluchy serowe...
fot. archiwum

Francuskie paluchy serowe

Składniki
1 rolka gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
100 g sera żółtego gouda MSM Mońki
1 łyżeczka czarnego sezamu
papryka słodka w proszku

Wykonanie
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku. Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką.
Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

10 z 11
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego Violetty Grzelki

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego  (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo

Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku  rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć.  
Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry. Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta.

11 z 11
Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami...
fot. archiwum

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

Składniki

2 opakowania ciasta francuskiego
migdały Bakalland
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 krople aromatu migdałowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka bułki tartej
2 jajka
cynamon
cukier puder

Wykonanie
Gotowe ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować po długości. Kilka migdałów posiekać i odłożyć do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieścić pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodać cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypać bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Na ciasto francuskie wyłożyć farsz i zwinąć w rulon. Koniec ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm.
Kawałki ułożyć w formie, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dwa zwęglowe ciała w wyniku pożarów w Łódzkiem

Dwa zwęglowe ciała w wyniku pożarów w Łódzkiem

Polecamy

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

Ojciec polskiego astronauty zamyka Galerię Sztuki w Łodzi

Ojciec polskiego astronauty zamyka Galerię Sztuki w Łodzi

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO