5/7
Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym...
fot. 123RF

Migdały

Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym witaminy E, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz flawonoidów. Spożywane codziennie pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi. Są bogate w tłuszcze nienasycone, dzięki czemu ograniczamy poziom złego cholesterolu.

6/7
Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są...
fot. 123RF

Oliwa i awokado

Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Świeża, tłoczona na zimno oliwa z oliwek świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, hamuje procesy zapalne.

7/7
Od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc...
fot. 123RF

Banany

Od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc obniżających ciśnienie krwi. Przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Rewolucja przy ul. Rewolucji: trzy zabytki jak nowe!

NOWE
Rewolucja przy ul. Rewolucji: trzy zabytki jak nowe!

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

Polecamy

Zbadano pomidory z popularnych dyskontów. Co znaleziono w tych warzywach?

Zbadano pomidory z popularnych dyskontów. Co znaleziono w tych warzywach?

Agresywny przestępca pobił i pogryzł policjanta!

Agresywny przestępca pobił i pogryzł policjanta!

W sobotę 11 maja rusza jubileuszowa edycja łódzkich Senioraliów

W sobotę 11 maja rusza jubileuszowa edycja łódzkich Senioraliów